Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Vrouwen van Nu bezochten tentoonstelling over Turkije

Een groepje Vrouwen van Nu, dat regelmatig samen musea en tentoonstelling bezoekt, ging op donderdag, 22 maart naar Amsterdam, waar in de Nieuwe Kerk een tentoonstelling over Istanbul was ingericht.

Deze tentoonstelling toonde de kleurrijke schatten uit het Ottomaanse Rijk en vertelde over de geschiedenis van Turkije en de dynastie, die werd gesticht door sultan Osman 1.
Er waren prachtige voorwerpen te zien, zoals de kleding van sultans en de harem dames, maar ook schilderijen.

 

Helemaal onder de indruk waren de dames bij het aanschouwen van zoveel rijkdom, zoals de gouden zetel (rechts) en een kunstig versierd voorwerp, waarvan niet helemaal duidelijk is, waar dat voor diende: een kamerscherm, een Turkse kachel of een kastje waarin de koran wordt opgeborgen.

Indachtig een verslagje voor de website had voorzitter Nelie Schermer haar fototoestel in haar tas gestopt en - als was het niet toegestaan om foto's te maken- het lukte haar toch om een paar kiekjes te schieten.

Bijzonder mooi was de koepel met ingelegde tegeltjes in de traditionele kleuren azur en turqoise

Als je dan thuiskomt en de foto's bekijkt, zie je op deze foto iets opmerkelijks: de ramen, daterend uit de Nederlandse Renaissance laten het Hollands daglicht door in die Ottomaanse koepel,
Twee culturen ontmoetten elkaar, daar in de Nieuwe Kerk van Amsterdam.

 

 

Terug naar verzamelpagina, jaar 2007