Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Excursie Tuinclub 'Juffertje in 't groen' naar Texel


tekst en foto's: Janny de Groot-Groot


Donderdag 21 juni, de langste dag, stond er een excursie naar Texel gepland. We vertrokken vroeg om de boot van 9.30 uur te nemen.

Het zonnetje scheen maar de weersverwachting was niet echt om naar uit te kijken.

 

 

 


Natuur- en Beeldentuin Texel

Op Texel was ons eerste bezoek aan de Natuur en Beeldentuin van dhr. Stan Boon in de Koog. Deze enthousiaste natuurfreak ontving ons op hartelijke wijze. En ook de koffie met wat lekkers erbij ontbrak niet.

Rozentuin
Met veel liefde en kennis heeft Stan ons door zijn 1 hectare grote tuin geleid. Ons bij heel veel planten uitgebreid geïnformeerd hoe tesnoeien, te behandelen, te mesten etc.

 

Wat wij zoal gezien hebben zijn een klassiekerozentuin met natuurgerelateerde beelden. Veel vijverpartijen met een gezellig gekwaak van de kikkers. Een ecologische tuin, de bijenstal, de oude groenten rassen en druivenplanten tuin.

Deze druiven gaan trouwens naar de Beemster om geperst en gebotteld te worden. Verder een vaste plantenborder, de hoogstamboomgaard etc. Eigenlijk teveel om op te noemen en zeker nog een keer een bezoek waard.

 

Immy
Na de lunch moesten we helaas afscheid nemen van Stan en gingen wij op weg naar Oosterend waar een afspraak was gemaakt met “Immy” voor een cultuur-historische rondwandeling door Oosterend.
Immy haalde ons op van het Kerkplein in de stromende regen. Ze zag er prachtig uit in haar Texelse klederdracht. Gelukkig had ze nog wat extra parapluus meegenomen en zo gingen we op pad met deze enthousiaste Texelse vrouw.
Halverwege de rondwandeling kregen we in het woonhuis van haar moeder een kijkje in een mini-museum, met daarbij weer een enthousiaste uitleg.


 

En daarna aan de “Fosco” met Cobie’s Cake. Twee Oud-Hollandse recepten die we ons goed lieten smaken.

Hierna volgde de rest van de rondwandeling met heel veel uitleg over de kerk, de woonhuizen, de vissers van Texel etc.

't Horntje
En helaas, in de stromende regen moesten wij ook van Immy afscheid nemen want er stond nog een tuin op het programma aan de Westergeest 7, tussen Oudeschild en het ’t Horntje.
Jammer genoeg is deze tuin heel slecht aangegeven dus hebben we best even moeten zoeken, maar…….. het was droog toen we de tuin gevonden hadden.

 

Deze tuin, van particulieren, was grotendeels op kleurborders aangelegd. En ook deze tuin had zijn eigen verhaal, nl. van een zeer wilde tuin omgetoverd tot een lust voor het oog. Compleet met vijverpartij. En speels verwerkte muurtjes van aan elkaar gemetselde flessen etc. Wat jammer dat het al snel weer ging regenen en dat het daardoor ook snel donker werd.
Dus op naar de boot en omstreeks half acht arriveerden we moe en vol indrukken veilig weer in de Beemster.

 

 

Terug naar verzamelpagina, jaar 2007