Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Voettocht naar Rome
 
Woensdagavond 10 oktober 2007 namen Truus en Aad Zeelenberg uit Hoorn ons mee op hun voetreis naar Rome.
De belangstelling voor deze avond bleek behoorlijk groot: maar liefst 50 leden waren aanwezig; er moesten zelfs stoelen worden bijgezet. .
 

In vol ornaat
Truus en Aad kwamen in hun volledige uitrusting binnenwandelen. Truus met Nordic Walking stokken; Aad niet, want die moet de kaart lezen. Een hoed is niet alleen handig tegen de kou, maar ook tegen de hitte.
Hun rugzakken wegen 12-15 kilo.

 

Het gebruik van stokken voorkomt slijtage, hetgeen bij een dergelijke tocht wel goed uitkomt.

Beter of ander mens?
Op reis is Truus is de vrolijke noot, die met volle teugen geniet. Aad is de bezadigde partij en moet alles (de route e.d.) goed in de gaten houden. Een zakmes mag niet ontbreken in hun uitrusting, het wordt overal voor gebruikt.
"Wat is het doel van een pelgrimstocht?", hadden ze zich afgevraagd. Bijvoorbeeld wat gaat er onderweg met je gebeuren? Word je een ander of beter mens?

Deze reis begon op 1 maart 2004 in Hoorn en eindigde na een reis van 2500 km op 30 juni 2004 in Rome. Gemiddeld liepen zij (incl. rustdagen) 21,5 km per dag.

Lilianefonds
Aad en Truus liepen voor een goed doel nl. het Lilianefonds, een fonds voor kinderen met een verstandelijke handicap in Afrika. Hun activiteit werd gesponsord door diverse mensen en een aantal bedrijven. Met het geld, dat zij bij elkaar liepen kunnen 89 kinderen worden geholpen. In Nederland hadden zij van te voren slaapplaatsen geregeld, maar verder niet.
Ze sliepen in jeugdherbergen, kloosters of bij particulieren, die onder de indruk van hun reisdoel waren en hun spontaan een slaapplaats aanboden.

 
  De jacobsschelp is het symbool van de Pelgrims. Hun tocht ging over goede paden/wegen maar ook door ruig terrein en er moest geklommen worden: kloosters liggen namelijk vaak op een berg. Niet bij alle kloosters beleken ze welkom te zijn.. Af en toe was de bewegwijzering ook niet helemaal volledig en daardoor werden er wel eens een paar kilometertjes te veel afgelegd.
Aad en Truus vertelden hun verhaal, afgewisseld met mooie dia’s van alles wat zij gezien en meegemaakt hadden. Zoals: Truus kwam tot de ontdekking dat zij haar bril verloren had, dus terug naar de plek waar zij hem nog had en opnieuw de route lopen en ja, hoor de bril lag langs de kant van de weg. Een wonder, maar heel gelukkig.
Franciscus van Assissi
Na de pauze vertelde Aad ons het verhaal van Franciscus van Assisi, zoon van een rijke lakenkoopman, die er een eenvoudige leefstijl op na hield en kon “spreken” met de dieren (wolf).
In Florence, waar zij van te voren een hotel geboekt hadden, kwam dat goed van pas want toen zij zich meldden in het nette hotel zag de direktie ze liever gaan dan komen. Maar ja geboekt is geboekt dus lekker slapen.
 

Terug naar verzamelpagina, jaar 2007