Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Diederik Aten over 'De Kust gaat terug'

Middenbeemster, woensdag, 26 november 2008
Door Gerie Metselaar

***

Voor de Vrouwen van Nu, afdeling Beemster, gaf de heer D Aten, kunsthistoricus bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in het Wijksteunpunt Middelwijck een lezing over het onderwerp; “ De kust gaat terug”.

We gingen met hem twaalf duizend jaar terug in de tijd. Er was toen geen Noordzee, laat staan een kust. Door middel van een diavoorstelling zagen we de veranderingen. Door de opwarming van de aarde, veenvorming, stormen, zandophopingen/strandwallen en op het laatst door mensen. Zij probeerden het land bruikbaar te maken met het graven van greppels en aanleggen van dijken. De strijd tegen het water is al jaren een actueel gegeven. Er is voortdurend versterking nodig op de zwakke plek bij Petten.

Water naar de zee dragen

Kunstschilder Jan van Scoorl maakte gedetailleerde kaarten, over de ontwikkeling van de kust.

Heel Noord-Holland moest meebetalen aan de Hondsbossche Zeewering. Uit de lezing blijkt, dat het vaak 'water naar de zee dragen' was.

De houten constructies konden het geweld van de zee niet weerstaan.

 

Cornelis van Foreest
Er werd toen een prijsvraag uitgeschreven voor een goed alternatief. Uiteindelijk was het dijkgraaf Cornelis van Foreest, die zijn plan wist door te drukken. Dat was pas na 1870. Hij kende de weg om veel subsidie van het Rijk en de Provincie los te krijgen. De Zeewering werd van een basaltglooiïng voorzien.

De nieuwe Hondsbossche Zeewering doorstond daarna vele stormen. Deze dijk is al 6oo jaar de zwakste schakel en is nu weer aan een ingrijpende reconstructie toe.

Dijk te Kijk
Vanaf 1 april 2009 is in het kustinformatiecentrum  “Dijk te Kijk”  te Petten, meer informatie te vinden over de toekomst van de kust.