Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Indrukwekkende reis naar China


Voorzitter Nelie Schermer verwelkomde op de bijeenkomst van 15 oktober 2008 40 dames, die gekomen waren om te genieten van de dialezing met klankdiashow over China door onze gasten Evert en Cisca Abspoel.

Maar het was ook de avond van de huldiging van mevrouw M.J

onges-Noome, die al vijftig jaar lid is van NBvP, Vrouwen van Nu Beemster.

Zij werd naar voren geroepen om de zilveren speld in ontvangst te nemen.

Indrukwekkende reis naar China
Nadat nog even de aandacht werd gevestigd op de ziekenpotjes op tafel, kreeg Cisca Abspoel het woord, terwijl haar echtgenoot Evert zich verschanste achter de projectortafel. Ze hadden een indrukwekkend aantal projectoren, een geluidsinstallatie en een heel groot filmdoek meegenomen, waarop de prachtigste beelden verschenen.
De Abspoels zijn enthousiaste reizigers naar verre oorden, want niet alleen China maar ook Mexico, Ecuador en Tibet zijn reisdoelen geweest. Zowel in 2000 als in 2005 hebben ze China bezocht. Ze hebben veel informatie en kennis over het land opgedaan en ze bleken er boeiend over te kunnen vertellen. Ze reisden met het vliegtuig, trein, fiets of paard en wagen

Modern en gastvrij
China is een modern en gastvrij land. Sinds de opendeur politiek van de jaren 80 heeft China vele veranderingen ondergaan. De welvaart stijgt met 10% per jaar. Beijing (Peking) heeft 16 miljoen inwoners.

Maar in Beijing ligt natuurlijk ook de Verboden Stad, ooit de residentie van de Chinese keizers. De Verboden Stad was toen niet toegankelijk voor de ‘gewone burgers’.

Vanaf Beijing reisden de Abspoels naar Xian, waar ze het terracottaleger, groot 6000 soldaten bezochten en en in Chengdo het Pandareservaat. Ook Hongkong werd bezocht. Daar verrijzen reusachtige moderne wolkenkrabbers van wel vijftig verdiepingen hoog. "Dat is eerder regel, dat uitzondering", volgens Cisca Abspoel.

Chinezen leven vaak op straat
Chinezen zijn klein behuisd en spelen graag spelletjes met elkaar. Hutong’s zijn kleine huisjes met slechts 1 kamer, wel voorzien van elektra want zij hebben wel een TV maar geen water, dus ook geen toilet.

Er zijn openbare toiletten om de 200 m. China heeft verschillende Chinese talen, maar zij hebben één geschreven taal, dus als zij elkaar niet kunnen verstaan kunnen zij het altijd op schrift duidelijk maken wat zij bedoelen.

Ook kregen we een kijkje in de keuken, en op de markt. Chinezen eten alles wat poten heeft, behalve de tafelpoot.

Statussymbool
Hond als gerecht hebben de Abspoels nergens als menu aangeboden gekregen. Het eten van honden wordt minder. De hond wordt namelijk een statussymbool in China. Rijke Chinezenschaffen nu een hond aan. Er is inmiddels een 1-hond politiek en de hond mag niet groter zijn dan35 cm. De hondenbelasting is erg hoog nl € 350,--.

China heeft een adembenemende natuur, maar zit ook vol bijzondere bezienswaardigheden. Zo was er "de Dafo", het grote zittende  boeddhabeeld in de stad Leshan. Negentig jaar is er aan gewerkt.

Yunnan, een provincie in het zuiden van China, betekent: "Ten zuiden van de wolken". Het is een streek, waar ongeveer de helft van de vijftig nationaliteiten van China woont. Hier gingen de Abspoels op bezoek bij vrouw 'Zonneschijn'. China kwam het afgelopen jaar positief in beeld door de Olypische Zomerspelen maar helaas negatief door de toevoeging van de chemische stof melanine in de melk, Al vier baby’s zijn er door gestorven en duizenden liggen nog in het ziekenhuis.

Het was een hele boeiende avond met erg mooie beelden van China. Nelie bedankte de Abspoels en overhandigde ze een opgemaakte en gevulde NBvP beker.

De volgende ledenavond is op woensdag 12 november.
Namens bestuur:
Roza Marie Langerijs-Groot, secr.