Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Zo stil als muisjes met corndollies

Op woensdag 12 november werd in de WijkSteunpunt van Mddelwijck de traditionele creatieve avond gehouden. Dit keer stond die in het teken van de oogst. Er werden namelijk corndollies gemaakt onder leiding van Margreet Kistemaker.
Omdat het nogal een ingewikkeld werkje leek, had Margreet de bestuursleden al een paar dagen van te voren gevraagd dit eerst bij haar thuis eens te komen proberen, zodat ze de helpende hand op de avond van Vrouwen van Nu konden bieden.
Zo trokken Roza Marie Langerijs, Nelie Schermer, Dieta Jonk en Erny van de Kleut met z'n viertjes naar Sijbekarspel, waar de strokunstenares woont.

Daar werden ze allerhartelijkst ontvangen . Margreet vertelde wel eerst iets over de geschiedenis van het stro vlechten. Het is een volkskunst, die in Engeland, Noorwegen en Zweden, maar ook in Amerika nog veel wordt beoefend. Er wordt ook vaak een symbolische waarde aan toegekend. Immers de rijke oogst is binnen en dan komen de donkere dagen, waar veel meer binnen gezeten wordt. Dan is het leuk als je wat omhanden hebt om het huis te versieren.
Ze vertelde ook hoeveel soorten stro er geschikt zijn voor het maken van zo'n leuke corn-dolly, zoals gerst, tarwe, of rogge.
Ze kent ook een akkerbouwer, die een stukje van zijn akker speciaal voor haar hobby heeft bestemd.
Het binnenhalen van de oogst is voor haar ook al een feestje. Met armen vol halmen komt ze thuis, waar ze worden gedroogd, bij de 'knoop'afgesneden en de velletjes verwijderd.

Het stro wordt bewaard in een speciale kast, opdat de muizen er niet bij kunnen komen.
In Noord-Holland wordt deze techniek niet zo erg veel beoefend. Een stuk of vijftien strovlechters zijn er, die zich daar intensief mee bezig houden, denkt Margreet. Er bestaat ook een speciale vereniging voor. waarbij ze zich hebben aangesloten.
Wat je allemaal met stro kan maken bewijst wel deze prachtige adelaar, die Margreet gemaakt heeft.


Tien vlecht of Diamantvlecht
Na de inleiding werden de bestuursleden aan de arbeid gezet. Het was een middagje ploeteren, daar in Sijbekarspel, maar de vier gingen naar huis met een prachtige tien- of diamantvlecht. Dat was de corndolly waarmee de Vrouwen van Nu op de Creatieve avond ook mee aan het werk zouden gaan.
Verslag van de creatieve avond in Middelwijck op Woensdag, 12 november,
Margreet was al vroeg in Middelwijck om de door haar gemaakte corn-dollies op de tafel uit te stallen.

Gewoontegetrouw begonnen de leden al vroeg op de avond binnen te stromen. Ze waren benieuwd wat er op deze avond geknutseld zou gaan worden. Ze bewonderden de tafel vol werkstukken en waren enthousiast dat deze techniek weer eens heel wat anders was. .
Gastvrouw/bestuurslid Dieta Jonk zat achter de tafel met het presentieboek en kon vaststellen, dat de opkomst behoorlijk groot was: 32 leden. Natuurlijk werd begonnen met het tappen van een kopje koffie of thee en gezellige onderonsjes.
Voorzitter Nelie Schermer droeg na haar welkomstgroet de microfoon over aan Margreet, die het boeiende verhaal over de corndollies voor de aanwezige dames nog eens vertelde.
Alle dames hadden ingevolge de instructie in het programmaboekje een theedoek, wat garen en een schaar meegenomen. Margreet ging rond met een grote bak, waarin het stro in warm water te weken was gelegd, zodat de strohalmen lekker soepel zoudenzijn. Bosjes van tien grote halmen en drie kleinere werden uitgereikt en tot na de instructie in nat gemaakte theedoek gerold.
De dames konden bijna niet wachten met beginnen. Sommige dames hadden al eens met stro gewerkt en vonden het bijzonder leuk om dat weer eens te doen. Ze bleken er nog behoorlijk handig in te zijn.

Andere dames hadden wat meer begeleiding nodig en gelukkig waren er dus de bestuursleden, die Margreet een handje konden helpen, zodat iedereen op tijd de 'tienvlecht' af kreeg.
Waar een bijeenkomst van Vrouwen van Nu nogal eens een gezellig babbeltje wordt gemaakt, was het nu muisjesstil in de zaal. Hoe ingespannen werd gewerkt, valt wel op te maken uit de fotoreportage.