Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Mirjam Elias en Ronald Sweeringn over 'Het verlaten Hotel'

Sinds 2005 heeft obs. De Blauwe Morgenster elk jaar in de periode voor de 4 mei herdenking bezoek van de schrijfster Mirjam Elias en haar echtgenoot Ronald (Ronny)Sweering.

Mirjam heeft een boek geschreven: Het Verlaten Hotel', waarin ze het grote 'oorlogsavontuur'van Ronny heeft opgetekend. Hij woonde met zijn ouders in een beroemd Amsterdams hotel, dat helaas niet meer bestaat omdat het plaats heeft moeten maken voor de bouw van de Nederlandse Bank.
In dat hotel kwamen heel veel gasten van Joodse afkomst. Vaak waren het bekende artiesten.

 

Ronalds  klassefoto uit de tijd dat de leerlingen nog niet achter de muur verdwenenRonnies vader zat in het verzet en dat ontdekte zijn zoon, die bij het uitbreken van WO II zeven jaar was, al heel snel. Maar hij vertelde dat gelukkig aan niemand. Ronny had zo zijn eigen beslommeringen met zijn vriendjes en vriendinnetjes, waarvan de meesten achter de in zijn school gebouwde muur verdwenen en er opeeens helemaal niet meer waren. Hij vocht met de 'Loje Dajes', zoons van 'foute Nederlanders'en hij had in het geheim een ondergedoken Joods vriendje, Willy, die ontdekt werd en op zijn tiende verjaardag in Auschwitz is omgekomen. Voor het schrijven van het boek hebben Mirjam en Ronald wel zeven jaar nodig gehad, maar ze hebben heel veel feiten en gebeurtenissen aan de hand van gesprekken en archiefstukken kunnen boekstaven.

Project WaarGebeurd
Alles wat ze vertellen is waar gebeurd en geen fictie. Naar aanleiding van het boek, dat bedoeld is voor de jeugd vanaf 12 jaar, hebben Mirjam en Ronald het scholenproject 'WaarGebeurd' ontwikkeld, waarmee ze scholen in het hele land bezoeken. Zo ook de school in Middenbeemster, die het monument op 't Landje heeft geadopteerd. Elias en Sweering vertellen niet alleen over hoe het was in de oorlog, maar trekken ook vergelijkingen door naar het heden, waar discriminatie en haat de kop opsteken. Zoveel buitenlandse kinderen hebben immers naast de Hollandse in de schoolbanken plaats genomen.

 

Ook in de Beemster komen steeds meer allochtone kinderen. Juist omdat er in de Beemster gezinnen veel over dit boek en het schoolbezoek wordt gepraat, had het bestuur van Vrouwen van Nu, afdeling Beemster, Mirjam en Ronald op woensdag 14 mei uitgenodigd.

Mirjam vertelde het verhaal aan de hand van een diavoorstelling, maar ook over de reacties van kinderen, die ze bij hun schoolbezoek ontmoeten en dat was zeer indrukwekkend.

Ronny, nu ruim 70, neemt het vertellen vaak van haar over met zijn eigen verhaal.

 

Het afwisselen van verteller maakt hun bezoek heel levendig, maar wel indringend. Op de schooljeugd maakt het altijd een geweldige indruk omdat het niet zomaar een verhaal is maar 'echt gebeurd'.
Vragen
Het verschil van presenteren voor de jeugd en volwassenen is Mirjam en Ronald wel opgevallen. De leerlingen van groep 8, bij wie ze op bezoek komen blijken vol vragen te zitten. Heel vaak hebben ze het boek van tevoren gelezen en met hun onderwijzer besproken. De volwassenen, die de lezing bijwonen, blijken de hoeveelheid informatie die ze krijgen zo overweldigend te vinden, dat zie die eerst moeten verwerken. Ze kunnen hun gedachten niet meteen in vragen omzetten. Wel gebeurt het dat na afloop mensen naar ze toekomen om een gerichte vraag te stellen.

Van elk bezoek maakt Mirjam een verslag op de website www.hetverlatenhotel.nl en zo staat ook weer het bezoek dat ze in april in Middenbeemster aflegden er in geboekstaafd.