Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Familiehuis MCA in Alkmaar

Familiehuis MCA in Alkmaar was het onderwerp van een informatieavond van Vrouwen van Nu, die op woensdagavond 19 oktober in WijkSteunPunt Middelwijck werd gehouden. Mevrouw Trix Boevink, manager van het familiehuis, vertelde over het reilen en zeilen daarvan met groot enthousiasme. 

Waar de aanwezige dames toch wel een beetje gedacht hadden een sombere avond te krijgen, was dat geheel niet het geval. In Beemster, waar toch ook mensen naar het Alkmaarse ziekenhuis gaan, bleek grote onwetendheid te bestaan over de mogelijkheid die het Familiehuis MCA biedt. Dat daar een paar nachten, soms wel weken in een rustige en vriendelijke omgeving verbleven kan worden. Voor familie van patiënten is dat dé oplossing om heel dicht bij hun geliefde zieken in het Medisch Centrum Alkmaar te zijn. 

Gasten
"Het is vaak helemaal geen kwestie om tijdens de laatste dagen van een patiënt dichtbij te kunnen zijn", legde Boevink uit. "Integendeel meestal gaat het om familie van patiënten, die te ver weg wonen om op tijd terug te kunnen naar hun eigen huis. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw, die om medische reden in het MCA moet bevallen maar met haar echtgenoot hier rustig de bevalling kan afwachten en daarna nog een paar dagjes kunnen blijven ingeval de baby of de kraamvrouw wat langer nog niet naar huis kunnen. Andere familieleden slecht ter been. Zij kunnen midden in de nacht niet naar huis of het ziekenhuis omdat er dan geen openbaar vervoer is. 

Huiselijk
Er zijn diverse redenen en lang niet allemaal in verband met een te verwachten overlijden, al komt dat natuurlijk ook wel eens voor.
Het familiehuis biedt een warme opvang in een echt huiselijke kring en tegen een zeer betaalbare prijs. Het huis telt zeven tweepersoonskamers en in geval van nood kan er een extra bed of kinderbedje bijgeplaatst worden. Er zijn twee ruime woonkamers, waar naar de TV gekeken of geïnternet kan worden en als men dat wil kan men er in de keuken zelf een potje koken. Hoewel vlak tegen het MCA aangebouwd, staat het toch in een lommerrijke omgeving, waar de bewoners kunnen genieten van de rust in de prachtige tuin.

Het Huis van Zessen
Het huis wordt gehuurd van een Stichting van Zessen, een al uit de 16de eeuw daterend liefdadigheidsclub. De huur krijgt het Familiehuis aan het eind van het jaar teruggeschonken. Dat is één deel van de fondsen waarover het familiehuis de exploitatiekosten kan betalen. Er zijn ook sponsors, velen ook in natura en de vrijwilligers, er zijn er 50, organiseren heel vaak acties om de pot te spekken. Daarbij zorgen ze ook voor publiciteit en veel bedrijven willen daarom graag in één adem met het Familiehuis genoemd worden. Het levert bijvoorbeeld schilderwerk voor het hele huis op of het betegelen van de tuin.

Vrijwilligers
De organisatie van huis draait helemaal op vrijwilligers: een aantal doet de tuin, anderen het huishoudelijke werk, ontvangen bezoekers of zijn administratief bezig; alle vrijwilligers zijn bereid om een luisterend oor te lenen aan de gasten, die -laten we wel zijn- hier niet voor hun plezier zitten. Ook deze groep vrijwilligers vormt dus samen een hechte familieband. Hoewel het steeds moeilijker wordt om leeggevallen plekken bij de vrijwilligersschare op te vullen, is men er nog steeds in geslaagd het aantal op peil te houden.  

Extraatje
Na afloop werden de beide dames door voorzitter Dieta Jonk natuurlijk in de bloemetjes gezet. Hun werd ook toegezegd,, dat tijdens de komende Kerstviering, ditmaal in in Hotel Purmerend, er een potje zal worden neergezet waarin door Vrouwen van Nu nogmaals een bijdrage kan worden gestopt voor het goede werk, dat het Familiehuis doet. Iedereen had wel begrepen dat elk tientje welkom is bij dit Familiehuis.

'Naborrelen'
Na het sluiten van de bijeenkomst was er natuurlijk nog weer even gelegenheid om een praatje met elkaar te maken onder het genot van iets vloeibaars. Dit 'naborrelen', waarbij meestal sprake is van een sapje of een glaasje wijn, is een poosje geleden ingevoerd en steeds meer Vrouwen van Nu blijken dit op prijs te stellen, waardoor elke avond zeer geanimeerd wordt besloten. Aan alles komt natuurlijk een eind, maar dit kwartiertje naborrelen is zo gezellig: je krijgt de dames bijna niet meer weg!