Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Handwerktechnieken
  Middenbeemster, 16 november 2011

Vrouwen van Nu afdeling Noord-Holland telt diverse commissies, die de leden helpen bij ontwikkelen of bevorderen van initiatieven en activiteiten. Eén daarvan is de Provinciale handwerkcommissie. Twee dames van deze commissie: Ria van Tiel en Hanneke Pot waren aanwezig tijdens de creatieve avond, die de afdeling jaarlijks in november op het programma heeft staan.
Door middel van een powerpresentatie met foto's van de meest excellente werkstukken, die ingezonden waren tijdens de jaarlijkse handwerktentoonstelling, georganiseerd door de Provinciale handwerkcommissie, werden getoond..
Technieken als bijvoorbeeld hardanger, zijde schilderen, zwart borduren, kruissteek, perzisch ajour of Point de Sax... het zijn slechts een paar voorbeelden in een lange rij van mogelijkheden om stof te versieren.

Veel van die technieken waren ook te bewonderen op de tafel met voorbeelden in zo'n vijfentwintig verschillende technieken, allemaal even fraai geborduurd. Zelfs punniken hoort daartoe.
 
    De stand met een keur aan voorbeelden met handwerktechnieken.
Tapisserie techniek goud borduren Point de sax
Een drietal voorbeelden van de stand uitgelicht: tapisserie, point de sax en goudborduren
 
Op de dia's werden ook diverse toepassingen van de technieken getoond, waarbij vrije technieken ook nog eens een verhaal apart vormen. Vreemd, maar toch draagbaar, werd verzekerd, was een jurk van fietsbanden, met als accessoire een tailleband van ventielen.   De koffie werd deze avond verzorgd door Ursula en Liesbeth.
Na de pauze werden lapjes vilt uitgedeeld om met stik- en flanelsteek binnen een uur een leuk spiegel etuitje te maken.
Het was leuk om van al die noeste handwerksters even een foto te maken.
.    
 
De belangstelling voor deze avond was verheugend groot. Ongeveer dertig dames wilden naald en draad en wel (weer) eens vasthouden.   Een paardentand en een vrouwenhand...Een oud spreekwoord: Ze konden zich allemaal de handwerklessen op school nog wel herinneren.
 
Het spreekt voor zich dat er wel herinneringen werden opgehaald aan de tijd, toen handwerken nog tot de dagelijkse activiteit na het avondeten door veel vrouwen werd beoefend.   Helaas werd geconstateerd, dat op de scholen geen aandacht meer besteed wordt aan het maken van merklappen en leren van technieken als mazen en sokken breien. Hoewel... Ria van Tiel vertelde, dat breien weer in opmars is.
 
Gelukkig hadden de workshopleidsters voldoende kleine schaartjes meegebracht want ondanks het verzoek daartoe waren velen dat vergeten.   Het logo van Vrouwen van Nu op een spiegel etuitje borduren.
  vlnr: Ria van Tiel, voorzitter Dieta Jonk en Hanneke Pot
Aan de lange tafel   Bedankje voor de mooie avond