Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Jannie en Lobke bij 'Van Zuks dus'

Middenbeemster 8 april 2010

Janny Köhne-Koeman en Lopke Spaarman-van Twisk, twee leden van de afdeling Vrouwen van Nu Beemster hebben al zestig jaar wat met elkaar: de muziek.

Als jonge meisjes, nichtjes van dezelfde leeftijd, vonden ze het enig om samen te zingen en zichzelf daarbij te begeleiden op gitaar.
Toen dertig jaar geleden binnen de afdeling een muziekgroep werd opgericht, was Janny de oprichtster en natuurlijk kwam Lopke er bij.
Ook waren ze samen lid van Dameskoor Middelwijck in Middenbeemster, dat rond 1958 werd opgericht.

In de krant
Bij zowel de muziekgroep als het koor traden ze nog wel eens samen solistisch op tijdens uitvoeringen, waarbij ze eenvoudige gezellige liedjes zongen, wijsjes die in de loop der jaren populair zijn geweest.

Van het zo langdurig muzikaal duo kreeg de pers lucht en zo stond er op eens een verslaggever van een dagblad op de stoep, die een interview en een foto van toen en van nu wilde publiceren.

Zo kwamen ze in geuren en kleuren in de krant te staan.

 

Voor de TV
Dat krantenbericht viel weer op bij de redacties van het TV programma 'Man bijt hond' en van RTV NH, die de serie 'Van zuks dus!' verzorgt.

Beide hingen aan de telefoon om de Beemster dames over te halen mee te werken aan een opname.

Na het aanvankelijke: 'nee hoor!, dat hoeven we niet!' kozen ze toch voor RTV NH.
De opname werd uitgezonden op dinsdag 29 maart en deze is nog te bekijken bij 'Uitzending gemist'.

Van Zuks dus
Natuurlijk werd het verhaal over de filmopname in geuren en kleuren opgedist tijdens de repetities van Septime en Dameskoor Middelwijck. Janny vertelde opgetogen hoe ze in het weiland van de boerderij aan de Middenweg in Middenbeemster tussen de schaapjes een Afrikaanse potpourrie zongen.
Echtgenoot Dick hielp een handje om de schaapjes rondom het zingende tweetal te krijgen. Door even te rammelen met een bakje bix, bleek dat heel gauw te lukken.

NB: de foto's zijn gekiekt van de film, die door RTV NH is opgenomen. Daarom is de kwaliteit natuurlijk wel iets minder, maar het tekent toch de sfeer.
Bij het oproepen van de link staan de filmbeelden van Janny en Lopke niet helemaal aan het begin maar zo ongeveer even voor de helft.