Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Rondwandeling in oud Amsterdam

Verslag: Janny de Groot; foto's : Nelie Schermer

Aansluitend op de thema-avond “Snuffelen aan het Amsterdam van vroeger (en nu) een stadswandeling in Amsterdam. We hadden er een  prachtige dag voor uitgezocht en er hadden zich zo’n 20 enthousiaste deelnemers aangemeld.
Na de busrit en de koffie, bij Smits Koffiehuis, voorheen het Noord-Zuidhollands Koffiehuis werd het tijd om de groep in tweeën te splitsen.
Zodoende gingen Janny en RozaMarie ieder met een groep vrouwen op weg. Gaat u mee?
Via de Prins-Hendrikkade, de Oudezijdskolk bij de Schreierstoren op weg naar de Zeedijk. Nog even om het hoekje gekeken van de Sint Olofsteeg.

Toen via de Zeedijk op weg naar de Nieuwmarkt met zijn Waag. Na de uitleg over de Waag, waar ook de heren Gerard Voortallen en Wim Weijsman over verteld hadden, op weg naar de Zuiderkerk.

Op de binnenplaats bij de Zuiderkerk was er weer veel over de geschiedenis van de kerk te vertellen. Oude en nieuwe stijlen zijn hier samengevoegd. De Zuiderkerk die gebouwd is tussen 1603-1611 en het water-ornament wat van recentere datum is.

 

Via de Moddermolenstraat en de Raamgracht , kwamen we op de Jodenbreestraat. Even nog kijken bij de Anthonisluis. Daarna de Zwanenburgwal op en het Stadhuis in.
Daar een prachtige wandversiering die een doorsnede laat zien van de stad Amsterdam.
Bij de waterkolommem die het N.A.P. aangeven bij IJmuiden en Vlissingen, was het even tijd voor een “break”. Na de “break” belandde we even in een miezerbui maar voordat we onze rondtrekkende beweging om de Stopera hadden gemaakt was het alweer droog.

Via een prachtig beeld van Spinoza, op weg naar de Staalstraat, de Verversstraat met halverwege het Bianca Castafioreplein. In mijn groepje zat één echte' Kuifjes' Fan. Bianca Castafiore is/was namelijk de fictieve operazangeres uit één van de Kuifjes strip-boeken.

Via de Raamgracht naar de Groenburgwal, met weer veel mooie panden waar veel over te vertellen viel. Daarna de Staalstraat weer in en via het terrein van het voormalig Binnengasthuis even een stukje extra lopen ingelast omdat de Oudemanhuispoort ook het bezichtigen waard is.

Via de Grimburgwal en de steeg het “Gebed zonder end” terug naar de Lange Brugsteeg, het Rokin, de Taksteeg, de Kalverstraat en de Rozenboomsteeg.
Op het Spui aangekomen helaas  geen tijd om de stilte en de schoonheid van het Begijnhof te ervaren.

We nemen nog een steegje en wel de Heisteeg en komen op de Singel met zijn prachtige panden. Nu zijn we echt op weg naar de lunch. We komen “Eduard Douwes Dekker” nog tegen en gaan al zigzaggend terug naar het Damrak en door naar Smits Koffiehuis waar ons een welverdiende lunch wacht.

Het was een bijzondere dag, gezellig met heel veel wetenswaardigheden. Een wandeling om misschien nog eens over te doen en dan bij ieder gebouw en/of winkeltje uitgebreid de tijd te nemen.
Een waardevolle afsluiting van een druk seizoen. Wij wensen alle leden een goede zomer toe.