Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Snuffelen aan Amsterdam

Middenbeemster, 18 mei 2011

Ruim 60 leden verschenen op de laatste bijeenkomst van het seizoen 2011-2012 in Wijksteunpunt Middelwijck.
Daar ontvingen wij de heren Gerard Voortallen en Wim Weijsman, die met hun diapresentatie  ons lieten 'snuffelen' aan de sfeer van Amsterdam met zijn lange historie en vele verhalen.

Voortallen en Weijsman hadden een professionele geluids- en beeldapparatuur meegebracht en hun voordracht was eveneens indrukwekkend en zeer de moeite waard.

In hun voordracht passeerden verhalen en anecdotes over volksgebruiken, volksoproeren, porders, bruggentrekkers, straatventers, muzikanten, café's en gebouwen de revue.

De presentatie werd afwisselend de beide heren heel knap aan elkaar gepraat. Het ging alles in zo'n rap tempo, dat die informatie eigenlijk te overvloedig was om er later nog eens een herinnering over op te halen of het moet zijn het ondeugende versje van Tante Mie, die lang geleden onder de brug een openbaar toilet exploiteerde. Het was de 'lach van slechts het ogenblik'.

 

Bij aankomst hadden de heren al verteld dat ze deze versie van hun voordracht met diavertoning pas een maand geleden hadden geïntroduceerd; daarvoor deden ze het louter met het gesproken woord. Ze bleken er hun eigen opvatting over op na te houden, namelijk dat de bij het verhaal vertoonde beelden maar heel kort zichtbaar mochten zijn om zo meer de nadruk op de vertellers en hun verhalen zelf te leggen. Dat werd door het publiek echter niet zo ervaren. Het werd jammer gevonden, dat er niet genoeg tijd was om de getoonde beelden (en er zaten hele mooie plaatjes bij) goed te kunnen bekijken, zo snel werden ze weggeklikt. Daarna zaten we weer naar een leeg scherm te kijken. Ook misten we de gelegenheid om na de voorstelling vragen te kunnen stellen en die waren wel volop komen opborrelen. Misschien dat de heren dit in hun evaluatie kunnen meenemen.

Als vervolg op deze avond zal op 26 mei een twintigtal dames onder leiding van gids Janny de Groot een rondwandeling in het oude Amsterdam gaan maken.

Tijdens zo'n laatste avond van het seizoen worden traditiegetrouw ook de in het afgelopen jaar de door de leden van de handwerkclub vervaardigde, uiterst kunstzinnige borduurwerken tentoongesteld.

Bij de mededelingen werd Joke Akkerman-de Jong door voorzitter Dieta Jonk nog even in het zonnetje gezet wegens het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding.  

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe seizoen begint op 14 september
Op deze snuffelavond kon voorzitter Dieta Jonk twee introducés verwelkomen om mee te snuffelen aan Amsterdam maar ook de sfeer van een door Vrouwen van Nu georganiseerde avond te proeven.

Nieuwe leden zijn na de vakantie natuurlijk ook weer van harte welkom. Op 14  september 2011 start het seizoen 2011-2012 met weer een heel interessante avond over het hoe en waarom taalverandering en -verloedering om zich heen grijpt. De sombere maar ook vrolijke effecten ervan zullen door mevrouw Prof. dr. Els Ruijsendaal worden belicht.

De aanwezige leden bleken de laatste avond als knotsgezellig te hebben ervaren en bleven nog even lekker napraten, natuurlijk ook weer verzorgd door de beide dienstdoende koffiedames: Klazien Kwantes en Witha Meijer. We kunnen terugkijken op een goed seizoen met veel interessante gasten.