Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Lezing over IJsland onvoldoende voorbereid
 

Middenbeemster, 20 februari 2013

Vrouwen van Nu ontvingen op deze toch nog steeds winterse avond Annie Stam uit Oostknollendam, die vertelde over een land, waar de omstandigheden nog wel iets barrer zijn, dan in Nederland.
Zij heeft namelijk haar hart verloren aan IJsland. Van 1992-1994 was zij daar als fysiotherapeute werkzaam, maar na haar terugkeer in Nederland bleef ze IJsland regelmatig bezoeken en werd er zelfs reisleidster. Onlangs besloot ze om ook hier een punt achter te zetten. Door het geven van lezingen blijft ze dit Noordelijke vulkanische eiland promoten.

     
Het was pas voor de tweede keer dat ze met haar lezing over IJsland op stap ging. Gedurende haar reizen heeft ze vele foto's kunnen maken en het leek wel of ze die allemaal in twee uur tijds aan de Beemster Vrouwen van Nu wilde laten zien. Achter elkaar passeerden een groot aantal vulkanen, kloven, gletchers, watervallen, modderputten, geijsers, rotsformaties, meren, bemoste lavahellingen, ijsbergen, rotskerken en rivierbeddingen de revue.
Ze vertelde over speciale plekken zoals dit uitgestrekt 'parlementsveld', de plek waar voorheen wetten werden uitgevaardigd.
 
     
 

Eigenlijk is IJsland één groot natuurpark, waar overal uit de bodem stoom oprijst en de wegen zwart zijn door het uitgestoten lavastof. En nog steeds zijn de vulkanen levend. Dat werd een paar jaar geleden wel duidelijk toen er een grote eruptie plaats had, waar het vliegverkeer van het hele Noordelijke halfrond hinder van ondervond. IJsland ligt op een scheur in de aardkorst en is nog steeds aan het groeien door de regelmatig voorkomende vulkanische uitbarstingen. Voor de energievoorziening van het eiland wordt volop gebruik gemaakt van de gratis energie, die uit de bodem opborrelt. Het hele eiland wordt daarmee voorzien.

     
De spreekster was een geweldig pleitster voor dit bijzondere land door allerlei interessante dingen aan te roeren. Zo vertelde ze over de steenmannetjes, hopen opgestapelde stenen, die overal als herkenningspunt in de uitgestrektheid van het landschap te vinden zijn. Een soort ANWB paddestoel dus.
Terloops had ze het over de Edda, de oorspronkelijke Germaanse godenleer van de IJslanders met Wodan, Donar en Odin en het paard Sleipnir. Het was leuk geweest als ze op deze noorse mythologie iets meer was ingegaan, want de natuur ademt de daarbij precies passende wonderlijke sfeer.
 
     
 

Haar mededeling dat er een Vrouwenkloof bestaat, waar volgens overlevering vrouwen in werden geworpen, had ze misschien ook beter wat meer kunnen uitdiepen.
Het publiek meer dan twee uur naar zoveel foto's van het ruige landschap te laten kijken met de aankondiging: "en hier heb je dan..." leidt echter wel tot verzadiging. Pas aan het eind van de serie schonk de vertelster meer aandacht aan de fauna en de bouwstijl van huizen en kerken.
Het publiek bleek na de meer dan twee uur durende sessie geen zin meer te hebben in nog meer filmbeelden.

Daarna, bij het beantwoorden van de vragen uit het publiek bleek, dat ze er nog wel een uur aan vast had kunnen knopen. Stams hulpmiddel: de kaart van IJsland, die in het donker niet te onderscheiden was, leek niet erg handig. Daarvan had ze nu juist wél een plaatje in de diaserie moeten maken.
     

IJsland heeft wat ongerepte natuur en rust betreft, heel wat te bieden. Annie Stam deed haar lezing pas voor de tweede keer en met groot enthousiasme, maar ze zal er nog veel aan moeten schaven. Zo zou ze er goed aan doen om de helft van de foto's uit de diaserie te halen en de meest imposante te handhaven. Het is natuurlijk heel anders om als reisleidster in een bus toeristen naar de echte natuur te laten kijken dan een zaal vol publiek naar een diaserie waarbij de niet bijster goede lichtomstandigheden een minder goede beeldkwaliteit veroorzaken.
Annie werd door het nieuwe bestuurslid Dieuw Metselaar met een fraai boeket bedankt voor haar lezing.

 
  ......  
 

Deze bijeenkomst werd geopend door Dieta Jonk. Zij is na de laatste jaarvergadering weliswaar afgetreden, maar omdat vooralsnog niemand haar functie lijkt te ambiëren, fungeerde ze uit nood nog maar weer eens een keer als plaatsvervangend voorzitter voor het uitspreken van de openingswoorden.

De taken binnen het uitgedunde bestuur moeten nu verdeeld worden. Zo kreeg Dieuw, die heeft verklaard als bestuurslid hand- en spandiensten te willen verrichten, de taak toebedeeld om deze avond te sluiten.