Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Bedrijfsbezoek FORBO Flooring Systems Assendelft
Tekst en foto's: Roza Marie Langerijs    
   

De Commissie Producent-Consument organiseerde op maandagmiddag 22 april een excursie naar Assendelft bij de Forbo Fabriek.

We gingen met 16 dames en werden in de Forbo fabriek om 14.00 ontvangen door Evelien den Outer. We kregen koffie/thee met een heerlijke koek. Van haar kregen we uitleg over de geschiedenis van het linoleum en het ontstaan van de  fabriek. Daarna werd een film vertoond ter ondersteuning van de rondleiding door de fabriek

   
Rond 1900 is de heer Kaars Sijpestijn begonnen  met het produceren van linoleum.  De ontdekking dat lijnolie de eigenschap heeft een vel te vormen bij blootstelling aan zuurstof, zoals ook verf een vel vormt, is de basis voor het ontstaan  van deze slijtvaste vloerbedekking. In 1968 is Linoleum fabriek Krommenie overgenomen  door de Zwitserse  onderneming FORBO.
     

In verband met de veiligheidseisen mocht in de fabriek en op het terrein niet gefotografeerd worden.
We kregen gekleurde hesjes aan en koptelefoons om onze rondleidster goed te kunnen verstaan.

We gingen in 3 groepjes de fabriek door. Het terrein is 32 ha groot en dit betekende dus veel lopen en af en toe een paar trappen op en af.  We kregen het gehele proces te zien hoe de vloerbedekking werd gemaakt.  In de showroom en modelwoning zijn vele toepassingen en designs van het marmoleum te zien.

 
     
  In het nieuwe magazijn ging alles geautomatiseerd met robots.
De verpakte rollen vloerbedekking werden horizontaal  door de robot geplaatst op pennen.
Deze pennen zijn voorzien van een chip, zodat de robot precies weet welke rol vloerbedekking  of welke pen moet worden geplaatst.
Het was prachtig om te zien hoe dit ging.  Het was een zeer interessante excursie- georganiseerd door Gusta Beets en Joke Kleijweg- en om half vijf gingen wij weer huiswaarts.