Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Nieuwjaarsreceptie op donderdag 3 januari
 

Dieta Jonk
Voorzitter Dieta heette allen welkom. Ze had traditiegetrouw weer een leuk gedichtje ter gelegenheid van het nieuwe jaar op internet opgesnord.

Nieuwjaarswens
Ik wens jullie een jaar als het alfabet
Met alle letters van A tot Z
Van Arbeid, Blijheid, Creativiteit
Tot Zon, Zegen en Zaligheid.

Ik wens jullie het komende jaar
Veel vreugde en zonneschijn
Zodat je elke dag opnieuw
Tevreden kan zijn.

Denk iets goeds en denk iets lekkers
Denk iets geks of nog iets gekkers
Denk iets aardigs, denk iets liefs
Maar hoe dan ook iets positiefs.

De Nieuwjaarsreceptie van Vrouwen van Nu Beemster op 3 januari 2013 verliep zoals altijd in een allergezelligste sfeer. In de kantine van SV Beemster streken 38 leden neer om met elkaar eens lekker bij te praten.
 
*****
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie kunnen leden ook even hun zegje doen, een verhaaltje vertellen of een gedichtje voordragen.

Corry van Splunter-Koeman

Corry vertelde iets over haar fietservaringen als deelnemer aan één van de fietstochten, georganiseerd door Vrouwen van Nu in binnen- en buitenland.

Ze sloot af met een gedichtje over Spijkerboor door Wilma Konijn-Duin.


 

 

Spijkerboor
Spijkerboor ligt daar aan de overkant
daartussen 300 meter water, geen land
Ik sta hier op de Beemsterdijk
als ik naar het Heerenhuis kijk.

De zandtrechter van Dura Vermeer
En ook een baggerschuit deze keer
Vele kleine scheepjes en een grote ouwe boot
Liggen in het haventje en langs de rietschoot

Jan Hop, het pontje in felgele kleur
Heen en weer zonder gezeur
Bij mooi weer wordt er gezwommen bij de brug
Vele generaties kijken daarop terug

Ook aan de Beemsterzijde is een cafeetje Voor een kopje koffie of een sateetje Honderd schilderijen kan je maken op deze stek
Deze gevarieerde en gelijk rustige plek

Fort Spijkerboor kijkt rustig toe

En wordt van dit uitzicht ook nooit moe
Een Verloren End dat zeker niet Dat weet je als je Spijkerboor ziet

*****

Jetske Straatsma
De immer maatschappij-kritische Jetske Straatsma had een bijzonder boek meegenomen. 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten', geschreven door Mineke Schipper. Het staat vol spreekwoorden en gezegden, die over de hele wereld gebezigd worden. Meestal worden vrouwen het mikpunt van kritiek. Het is echter geen boek om achter elkaar uit te lezen, maar zo af en toe eens in te bladeren. Haar praatje was in ieder geval goed om in ons eigen 'bovenkamertje' spreekwoorden te laten opborrelen, want daar hebben we in Nederland ook genoeg van. Helaas leeft het gebruik van spreekworden niet meer zo bij de jeugd van tegenwoordig.

 

Trouw nooit een vrouw met grote voeten
Wereldwijsheid over vrouwen.

Ideeën over vrouwen zijn door de eeuwen heen vastgelegd in het kleinste literaire genre: het spreekwoord. In dit boek worden deze overgeërfde wijsheden uit meer dan 240 talen en meer dan 150 landen beschreven en vergeleken aan de hand van thema’s als het lichaam van de vrouw; haar schoonheid; haar levensfasen van meisje, bruid en echtgenote tot moeder en grootmoeder; de lusten en de lasten van liefde, seks en kinderen krijgen. Ondanks culturele verschillen blijken er frappante overeenkomsten te bestaan in de patronen van dit wereldwijd doorgegeven gedachtengoed.

*****
Erny van de Kleut
In december overleed op 94-jarige leeftijd één van onze oudste leden: Vrouwtje Scheringa-de Wit. Daar werd al tijdens de kerstviering aandacht aan geschonken.
Als webmaster heeft Erny van de Kleut inmiddels de website van onze afdeling aan een modernere uitstraling geholpen en vond bij de verslagen nog het interview, dat ze in 2009 met Vrouwtje had. Omdat niet alle leden van de afdeling Beemster een computer hebben en er dus niet kennis van hebben kunnen nemen, las ze dit gesprek nog een keer voor.
Wie het op deze site wil lezen, kan de foto rechts aanklikken.
 

*****
Anja Visser
 

Anja die als bestuurslid inmiddels al weer een jaartje meedraait ziet de jaarvergadering dagen. Dan treden twee bestuursleden, onder wie de voorzitter af en wie zal dan de lege plekken in het bestuur gaan invullen. In feite zijn Anja en penningmeester Koosje Franken dan nog enige twee overgebleven bestuursleden.
Anja heeft evenwel goede hoop dat het toch nog goed zal komen en dat toch zeker twee leden zich beschikbaar willen stellen om de afdeling door te kunnen laten draaien, al is het maar voor een periode van drie jaar.
Om haar bewering kracht bij te zetten, hield ze de lijst omhoog met de lijfspreuk voor vrijwilligers.

Vrijwilliger zijn is vrijwillig
maar niet vrijblijvend
is verbonden, maar niet gebonden
Is onbetaalbaar, maar niet te koop
Is positief denken, is positief doen
Voor jezelf en de ander een goed gevoel.

En met Anja's oproep eindigde deze gezellige receptie. Dieta bedankte de dames aan de bar en de leden die hadden gezorgd voor de lekkere hapjes. Daarna ging iedereen weer zijns weeg . De volgende bijeenkomst is op 30 januari: de jaarvergadering.

 
*****