Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Tuinclub bracht bezoek aan tuin van Ria en Jaap Oostwouder
Tekst en foto's: Roza Marie Langereis

Op woensdagmiddag 26 juni '13 heeft de tuinclub een bezoek gebracht aan de tuin van Ria en Jaap Oostwouder aan de Jisperweg in de Beemster. Dit keer een bezoek dichtbij huis, dus gingen we op de fiets.

We werden door Ria en Jaap ontvangen in de voormalige koestal met thee of koffie met een heerlijke plak cake. Ria vertelt over het ontstaan van hun hobby de tuin en de geschiedenis van de boerderij.

In 1997 zijn de koeien verkocht en kwam er meer tijd vrij voor de tuin. Voeger was dit een "buiten", zie de kopergravure van de Beemster en Ria en Jaap wilden dit weer in ere herstellen. 

Op het land achter de boerderij werd daarom in een vierkant een gracht en een sloot gegraven, op het middenstuk en op de rand eromheen zijn verschillende bomen en fruitbomen  geplant in overleg met en op advies van Het Landschap Noord-Holland.  

Op het gras lopen nu de schapen van Jaap en als zij het niet kunnen 'beëten' gaat de grasmaaier erover heen. De bomen zijn gelukkig goed beschermd tegen deze grazers. Ook heeft Jaap een ophaalbrug gemaakt die de verbinding is naar het erf van de boerderij. 

We krijgen een uitgebreide rondleiding door de prachtige tuin met heel veel kleurige planten en struiken. Ria weet de Nederlandse namen van de planten en Jaap de Latijnse, zo vullen zij elkaar prima aan.

Ook zijn zij een rustpunt van het landschap Noord-Holland. Wandelaars of fietsers kunnen hier even stoppen en uitrusten om een kopje koffie of thee te zetten en te drinken. Zij hebben hier een speciaal plekje voor ingericht.

Na het drinken van een glas puur appelsap gingen wij, na Ria en Jaap bedankt te hebben weer naar huis. Organisatoren junigroep: Joke Kleijweg, Klazien Kwantes, Roza Marie
Langerijs.