Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Bladenman/columnist Rob van Vuure te gast

Middenbeemster, woensdag 16 september 2015


 

De eerste bijeenkomst na de zomervakantie was een literaire. Voorzitter Dieuw Metselaar verwelkomde columnist Rob van Vuure, die in zijn werkzaam leven bij tal van bladen en tijdschriften hoofdredacteur is geweest, maar zich nu als pensionado nog succesvol bezig houdt met het schrijven van columns over ontmoetingen en gebeurtenissen. Het schrijven zit hem in het bloed, al koos hij aanvankelijk voor een onderwijzersloopbaan. Omdat hij schrijven toch leuker vond dan de jeugd te onderwijzen begon hij bij een krant als leerling-journalist en smaakte het geluk in de loop der jaren te mogen doorklimmen tot de allerhoogste top in het mediawereldje: HOOFDredacteur van veel grote uitgeverijen.

Waar zijn onderwijzersopleiding hem toch nog wel goed van pas kwam is, om naast het schrijven van zijn columns, mensen onderhoudend toe te spreken. Over zijn leven als krantenman kon hij smakelijk vertellen, ook al was hij op de avond van Vrouwen van Nu behoorlijk verkouden.
Dat ook na zijn pensionering kranten en tijdschriften hem zeer bezig houden was te constateren tijdens zijn terugblik op zijn leven vol Libelles, Play Boys, Donald Ducks, Margrieten en en Nieuwe Revues. Hij had de tafel voor zich volgeladen met alle bladen waar hij als hoofdredacteur mee te maken had waar het betrof: supervisie over inhoud en uiterlijk van een blad, oplagecijfers, statistieken en invloeden die de maatschappij veranderen en waarop ingehaakt diende te worden.
 


 

Zo lopen de oplagecijfers van bijvoorbeeld Libelle en Margriet, ondanks het feit, dat er van alles aan wordt gedaan om lezers happig te maken en te binden, helaas gestaag terug. Het blad Vorstenhuis daarentegen is een 'topper'. Zelfs de Belgen preferen Maxima boven hun eigen koningin.
Ook vertelde Van Vuure over de even talentvolle kunstenaars Marjolijn Bastin en de Jan Kruis, waarvan Marjolijn behalve haar succes in Nederland een wereldwijde bekendheid geniet en Kruis met zijn Jan Jans zo puur Hollands is dat er buitenslands geen waardering voor kan worden opgebracht. Voor Marjolijn is de tekenpen de kip met de gouden eieren en Jan Jans moet met zijn kinderen en de kat maar sappelen.

Columns
Tegenwoordig komen aspirant journalisten direct van de School voor Journalistiek. Ze willen na hun opleiding natuurlijk graag 'aan de bak', maar met de crisis en een teruglopende markt voor bladen is er maar weinig kans om bij een krant of tijdschrift te worden aangenomen. "Het is ook moeilijk om het als columnist te proberen. Dat is een vak apart en het produceren van een pakkende column is lang niet voor iedereen weggelegd. Voor zo'n klein stukkie heb je zeker een dag nodig en dan is het nog heel hard werken", waarschuwde van Vuure.
Zoals het een schrijver van columns betaamt had hij ook een aantal daarvan in boekvorm laten gieten: ' Stukjes Spiegel', met als subtitel "Je kijkt naar je zoon en je ziet jezelf". Tussen zijn interessante verhalen als bladenman door, las hij enkele columns uit de bundel voor.
 

 

Terug uit de wonderlijke wereld van de allround bladenman was er koffie ...

Het was een gezellige avond geweest waar de aanwezige leden van Vrouwen van Nu Beemster een leuke blik met vele vergezichten in het uitgeverswereldje werd gegund.

De gastspreker werd door voorzitter Metselaar bedankt en uitgezwaaid met het onvermijdelijke Beemster kaasje.

Erny van de Kleut-Sieswerda