Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Lezing over bekkenbodemproblematiek op woensdag 13 oktober
Door Roza-Marie Langereis    
  Uitgenodigd voor deze avond waren Joke Bais, gynaecoloog in het Alkmaar Medisch Centrum en Dorien Bennink, geregistreerd bekken physiotherapeut van Het Kruispunt Heemskerk.
Voorzitter opent de avond en heet iedereen van harte welkom. Na enkele huishoudelijke mededelingen werden Janna Doets en Marjan Bolluyt gehuldigd omdat zij 40 jaar lid zijn van onze afdeling. Zij kregen de VvN speld opgespeld. Dames van harte gefeliciteerd. Rie Bosga is ook 40 jaar lid, maar verblijft op dit moment in het  ziekenhuis en krijgt de VvN speld later.
Hierna krijgt Joke Bais het woord.
Als nieuwkomer in Hensbroek wilde Joke graag meer mensen leren kennen en is daarom lid geworden van Vrouwen van Nu, waar zij nu ruim 15 jaar lid is en werd  gevraagd of zij een lezing voor deze afdeling wilde verzorgen.
Zo is het balletje gaan rollen en geeft zij nu samen met Dorien meestal 1-2 x per jaar deze lezing.
Aan de hand van duidelijke afbeeldingen werd uitgelegd waar de problemen met het bekken ontstaan en wat er aan gedaan kan worden. Joke vertelde op een hele leuke manier over de problemen waar wij vrouwen te maken mee kunnen krijgen.
 
  De bekkenbodemspieren en gewrichtsbanden zijn na een bevallingen meestal iets slapper geworden. Zware dingen tillen moeten we ook niet doen. Als de bekkenbodem niet goed functioneert kan dat nare gevolgen hebben. Loop niet te lang met je klachten door, er is vaak wat aan te doen.
Na de pauze vertelde Dorien Bennink over wat zij als bekkenfysiotherapeut kan doen om de ongemakken van verzakkingen, urineverlies, verstopping e.d. te voorkomen. Sinds 2004 is bekkenfysiotherapeut een officieel geregistreerd vak. Zij raadde ons aan om met klachten eerst naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te gaan.
Hier is geen verwijzing van de huisarts voor nodig. In de meeste gevallen is een behandeling van 4-5 keer voldoende.
Het was een serieus en gevoelig onderwerp maar er werd toch ook veel gelachen. Tot slot moesten we een ballon opblazen en erop gaan zitten en ervaren wat de bekkenbodem doet. Dit werkte natuurlijk ook op de lachspieren en vooral toen er een ballon knapte.
Voorzitter bedankte Joke en Dorien voor deze interessante avond en als dank kregen zij de gebruikelijke envelop met een bos bloemen.
Na afloop nog even gezellig napraten met een glaasje sap.