Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Bezoek Breitner tentoonstelling in Stadsarchief Amsterdam
Donderdag, 22 januari 2015    
 
Op de lijst van te bezoeken musea door Vrouwen van Nu Afdeling Beemster stond op 22 januari een bezoek gepland aan het Stadsarchief Amsterdam waar de tentoonstelling over de schilder Breitner te zien was. Een groepje van tien dames stapte in Middenbeemster op de bus 129 naar Amsterdam.   Omstreeks 10.00 uur zette de bus ons in Amsterdam af. Het was guur weer en we snakten naar een lekker kopje koffie in het NZH Koffiehuis. Helaas bleek dit niet geopend te zijn. Maar Joke Akkerman, de organisator van het uitstapje, had een alternatief: het Grand Café in het Centraal Station op perron nr. 2.
 
Dit restaurant is bijzonder met een heel luxe interieur en oorspronkelijk bestemd voor reizigers eerste klas. Na het tochtige perron was het hier gelukkig heerlijk warm.   We konden gezellig om een tafel heen schuiven en bestelden koffie met appeltaart, waar toch ook een luxe prijs voor werd gevraagd: alleen al € 2,95 voor de koffie!
 
Met lijn 24 reden we naar het Stadsarchief, het historisch documentatiecentrum van Amsterdam met 35 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven.   Het gebouw is ook van binnen zeer imposant. In de hoge hal voelden we ons wel een beetje verloren.
Je kunt hier dus voor veel informatie terecht onder meer over de werelderfgoederen maar wij gingen naar de Breitner tentoonstelling.
 
Van Breitner zijn zo'n honderdtwintig schilderijen en aquarellen bewaard gebleven, maar ook de schetsboeken, die hij voor het maken daarvan gebruikte.
Aan de hand van de eveneens tentoongestelde schetsen maakte hij zijn vaak grote schilderijen en aquarellen.
  Hij wist het licht en de sfeer van Amsterdam vast te leggen. Zo ontstonden de fascinerende beelden van Amsterdam rond 1900 met dienstbodes op de grachten, trampaarden op de Dam, stadsvernieuwing in het oude centrum en de bouwputten van de nieuwe wijken aan de rand van de stad.
 

Hoewel wazig zijn Breitners vaak zeer grote doeken toch heel suggestief en treffend geschilderd. Bedrijvigheid en activiteit stralen er van af, maar ook hoe de mens moest ploeteren voor het dagelijks brood. Personen werden niet echt herkenbaar door hem geschilderd.

  In 1880 werd Breitner om zijn radicale ("bruuske") gedrag van de Haagse kunstacademie gestuurd. Willem Mesdag, die zeer onder de indruk was van Breitners talent om paarden te tekenen, huurde hem in om de paarden en de artillerie in het beroemde Panorama Mesdag te schilderen.
 
De informatie van de tentoonstelling was zeer duidelijk te lezen voor het publiek. We vonden het grote schilderij van ( Breitner zelf noemde het:) 'Drie lelijke vrouwen op een brug' echt fascinerend. Bij dit schilderij was op een paneel de reactie van Breitner te lezen over de opdrachtgever die dit werk niet wilde aanvaarden omdat hij het aanstootgevend vond.
 

In dit gebouw is ook een filmkelder. Daar werden oude filmpjes van rond de eeuwwisseling van de 19de naar de 20e eeuw vertoond, onder meer over het koningshuis, dat vaak gefilmd werd maar ook straatleven en bedrijvigheid in de stad en de haven. Natuurlijk ook veel mannen met hoge hoeden en uniformen....

  Net toen de film over de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam ELTA ca. 1900 werd vertoond, begon het alarm te piepen. De zaal moest onmiddellijk worden ontruimd. Het viel op hoe gedisciplineerd iedereen de trap opliep. Inmiddels werd gelukkig het sein 'loos alarm' gegeven, maar het was toch wel even schrikken.
 
Het was meteen afgelopen met de animo om de tentoonstelling weer opnieuw binnen te lopen. Joke stelde voor om een broodje te gaan eten in La Place in de Kalverstraat.   Het was hier zo rond het middaguur vreselijk druk, maar toch vonden we op de bovenverdieping een tafel waar we alle tien gezellig omheen konden zitten.
 

Daarna zijn we door de Kalverstraat en het Rokin teruggewandeld naar het Centraal Station en het was nog steeds erg koud....
Al met al toch een hele mooie dag met veel interessante dingen. Helaas loopt de tentoonstelling nog maar tot 1 februari.