Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Anke en Lidy presenteerden hun heel bijzondere hobby: historische kleding maken!
Midenbeemster, 18 februari 2015

De op het jaarprogramma aangekondigde bijeenkomst over bekkenbodemproblematiek kon op woensdagavond 18 februari niet doorgaan wegens verhindering van de spreekster. Gelukkig werd een oplossing gevonden en die was zeker de moeite waard om bij te wonen: Anke de Wolff, die een zeer nauwe famileband heeft met voorzitter Dieuw Metselaar wilde echter de leeggevallen plek wel bezetten door haar bijzondere hobby te laten zien: het maken van historische kleding vanaf de Romeinse tijd
Deze hobby beoefent Anke samen met haar vriendin Lidy, die in niets voor haar bleek onder te doen. Vooral opmerkelijk is, dat de dames zonder enige opleiding in de naaldkunst zich alles zelf aangeleerd hebben door studie, veel 'online' en eindeloos proberen. Als dit je vrije tijdsbesteding is, dan spreekt het voor zich dat daar vele uren in zijn gestoken.

Zo presenteerden de dames zichzelf: Anke in een Romeinse robe en Lidy in een heraldisch middeleeuwse dress. Om beurten vertelden ze over de jurken, die ze lieten zien.

 
     
 
Anke deed tijdens de Polderfeesten van 2012 ook al mee aan een avond in de kerk waar ze met haar dochter een staaltje van haar naaldkunst toonde. Ze verscheen toen in in een prachtige robe uit de tijd van Koningin Elisabeth I van Engeland.
  Op de avond van Vrouwen van mocht dit kledingstuk natuurlijk niet ontbreken, maar daarbij was ook de robe neergezet van Hendrik VIII.
Voor haar zoon had Anke eveneens een hofcostuum gemaakt.
     
 
Het middeleeuws costuum van Lidy kenmerkte zich door de heraldische borduursels, die op de borduurmachine met gouddraad gestikt waren. Ook opmerkelijk was dat een helft in rode stof was uitgevoerd en de andere in zwart.
     
 
Voor het maken van een 'chiton' de dress voor een Romeinse dame, waren geen naald en draad nodig. Alle kledingstukken werden met sierspelden en gespen bij elkaar gehouden. Er was alleen nog een shawl nodig om de stof onder buste vast te binden. Benodigde stof: één lange brede lap van zes meter.
Nog in haar Romeinse dress is Anke bezig het volgende pronkstuk, een 'rogue francaise' uit de 17de eeuw op een paspop aan te kleden.
 
 
Lidy in de zwarte dress die aan het Spaanse hof rond 1600 werd gedragen vertelt hier over de 'Rogue Anglaise' uit de 17de eeuw. Lidy heeft een voorkeur voor naaldversiering.   Een 'Spaans wiel' zorgt voor de brede heupen. Bij dit kledingstuk hoorden drie losse rijk versierde kragen, die bij het publiek rond gingen.
     
 
Veel bewonderende blikken bij het zien van de verfijnde viersierkunst.   Een nagemaakte hermelijn, ook wel 'fleefur' genoemd was aantrekkelijk voor de vlooien.
     
 
Om haar nieuwste creatie, een lichtblauwe japon te showen liet Anke eerst de onderrok met balijnen zien. Het is niet eenvoudig om een dergelijk kledingstuk aan te trekken, maar met hulp van haar moeder werd de sleep van het jakje vastgezet. Rijke dames uit die tijd hadden wel degelijk een kleedster nodig. De fraaie pruik completeerde het geheel.

Hofbal
Lidy en Anke vertelden dat ze niet alleen de kleding maken maar er ook bij speciale gelegenheden in pronken tijdens nationale en internationale bijeenkomsten waar nog meer naailustige geestverwanten in zelfgemaakte kleding verschijnen. Ook worden er bals gehouden en wie dat wil kan zelfs les nemen om de oude dansen te leren. Ook is er vaak een jury die de creaties beoordeelt. Lidy heeft met haar Spaanse dress een zeer hoge waardering gekegen.