Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Leven en werken in Afrika (Mauritanië)

Onze voorzitter Dieuw Metselaar opende de avond (13 mei 2015) en schonk aandacht aan de leden die te maken hebben met ziekte en ongeval. Daarna gaf ze het woord aan Woodi Wiljo Oosterom. Wiljo heeft de Dovenboerderij aan de Rijperweg geleid.
Sinds 1990 woont en werkt ze acht maanden per jaar in Mauritanië, een voormalige Franse kolonie. De andere vier maanden is zij met haar man in Nederland om geld te verdienen voor haar werk.
Wiljo geeft lezingen over haar stichting Silent Work die scholen sticht, medische hulp verleent en putten slaat. Samen met haar man staat ze op markten om Afrikaanse producten te verkopen. Ook promoot zij haar boeken ‘Ongehoord’ en ‘Sluiers in het zand’. Ze schrijft deze boeken met potlood, omdat in Mauritanië bij een temperatuur van soms 50 graden de balpen leegloopt. In de pauze konden deze boeken gekocht worden.
Wiljo vertelde boeiend over het leven te midden van het volk dat Peulen heet. Hun taal is Peuls. Inmiddels spreekt ze deze taal. Daarbij vertoonde ze een pakkende PowerPoint presentatie.
Wiljo kan veel invloed uitoefenen via haar man die stamhoofd is. Bij de Peulen trouwt men niet, men gaat knopen. Twee levenslijnen worden één. Bij scheiding gaat de vrouw terug naar haar familie. Als er kinderen zijn geldt het vaderrecht. Oudere kinderen blijven bij hem.
Kinderen die nog verzorgd moeten worden, gaan met de moeder mee totdat er geen zorg meer nodig is. Daarna gaan ze naar de vader. Door het ontwikkelingswerk is er vooruitgang in de levensomstandigheden van velen.
De voorzitter bedankte Wiljo voor haar verhaal en overhandigde haar de gebruikelijke envelop met een boeket bloemen. Daarna memoreerde Dieuw in dichtvorm het afgelopen seizoen en wenste iedereen een prettige vakantie.
Er werd nog veel nagepraat over het indrukwekkende werk dat Wiljo doet.

Verslag: Koosje Franken.