Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Leuke avond met zuinige Aafje die raad wist met de crisis
Of: Hoe het huishouden zuiniger kan
Middenbeemster, woensdag, 13 april 2016
  Vrouwen van Nu Beemster ontvingen op hun maandelijks avondje een bijzondere gast: het West-Friese Aagje, pseudoniem voor Cobi van der Gragt. Op een enorm komische wijze en in het sappig West-Fries liet ze zien hoe het huishouden veel goedkoper kan.

"Niet alles meteen weggooien" is haar devies. "Er valt altijd nog wel op één of andere manier gebruik van te kunnen worden gemaakt. Eenvoorbeeld: een lege tube tandpasta, daar zit nog een heleboel in. Gewoon aan het eind open knippen en dana kan met een electrische tandenborstel de laatste beetje er nog worden uitgeschraapt.
 
De afgedankte tandenborstel kan dan best nog wel voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de slecht te reinigen hoekjes van de ramen.   En zo had ze voor alles een oplossing. Op de tafel had ze een hele selectie huishoudelijke voorwerpen uitgestald, waar van alles wel een voorbeeld was te geven in de recycling.
 
De dames van het bestuur en het verzorgen van de koffie en de thee op de voorste rij namen de raad geïnteresseerd ter harte. Maar hun aandacht en ook die van de aanwezigen in de zaal was misschien wel meer bij met cadeautje voorziene tafel in de hoek van de zaal waar vele fraai ingepakte presentjes lagen.   Aan de aanwezigen was namelijk gevraagd eens in de kast te kijken wat ze daar allemaal voor nieuwe leuke spulletjes hadden liggen, die ze eigenlijk nooit gebruikten. De opdracht was deze dan mooi in te pakken en mee te nemen om daar anderen mee te verrassen. Het leek zo wel op een Sinterklaasfeestje.
 
Voor een pakje mocht worden uitgezocht moest echter eerst een opdracht worden uitgevoerd, namelijk: "Wat is de meest gemakkelijke en lekkere maaltijd die je het gezin kunt voorzetten?" Er werden allerlei suggesties gedaan, variërend van kliekjes tot een zeer uitgebreid diner met wat er nog in de koelkast lag.
De opdracht werd, zoals de zuinigheid betaamt op een gebruikte enveloppe ingevuld.
  Nadat de enveloppen waren opgehaald bekeek Aafje wat er allemaal zeer simpel en gemakkelijk en toch lekker op tafel kon worden gezet. Waarschijnlijk vond ze dat het kliekjesvolk op de eerste rij haar voorkeur had'. Deze dames mochten als eersten een pakje uitzoeken en natuurlijk ook uitpakken hetgeen wel tot enige hilariteit leidde. Want het waren niet allemaal dingen die de nieuwe bezitters echt konden bekoren.Maar ja, een gegeven....
 

Maar het was toch echt heel leuk bedacht en het zag er heel gezellig uit met al die leuk ingepakte cadeautjes. Voor iedereen bleek er gelukkig een pakje te zijn en toen was de tafel ook helemaal leeg.

 
In de pauze konden de dames de meegebrachte handwerken van de dames van de handwerkgroep bewonderen. Prachtig borduurwerk op linnen of versierde bordjes.