Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Excursie naar de Meubelmakerij van Frans Konijn
Beemster, 6 oktober 2016    
  Donderdag 6 oktober 2016 zijn wij met een twaalf vrouwen op bezoek geweest bij Frans Konijn. Wij werden hartelijk ontvangen door Frans en zijn hond Max. Omdat de meeste vrouwen op de fiets waren gekomen gingen we eerst aan de koffie en vertelde Frans over het ontstaan van zijn bedrijf, de werkwijze en de Meubelmakersschool.
Zo vertelde hij dat hij klein is gestart en alleen vergunningen kreeg als hij geen industrieel bedrijf neerzette. Zodoende is hij begonnen met het handmatig maken van meubels etc. die je niet standaard kan kopen, door o.a. afwijkende maten of eigen ideeën van klanten. Denk aan garderobekasten, t.v .meubels, keukens.
Daarna is hij ook begonnen met het geven van cursussen en de Meubelmakers-school, een in totaal 3 jarige opleiding voor mensen die er interesse in hebben, of als hobby of als reïntegratie project. Het is dus volwassen onderwijs. De gemiddelde leeftijd van de cursisten varieert van 30 tot 70 jaar. Waarvan 60% man en 49% vrouw.
Na het volgen van de opleiding krijgen de deelnemers een getuigschrift met daarop vermeld wat ze gedaan hebben en wat ze aan technieken beheersen. Omdat het geen erkende overheids-opleiding is kan er dus geen diploma uitgereikt worden. De voorbereidingen en de ontwikkeling voor een goed lopend curriculum voor de opleiding heeft zo’n 8 jaar tijd gekost.
 
  De eerste leerperiode omvat uitleg over het gereedschap, ze leren tekenen en daarna beginnen ze met opdrachten van eenvoudig tot steeds moeilijker.
Er wordt met duurzaam hout gewerkt o.a. met tulpen ( van de liriodendron tulpifera boom) essen, noten, beuken en eiken.
Frans neemt ook ieder kwartaal zijn cursisten van de scholing mee op excursie naar de bedrijven waar hij zijn hout van betrekt. Dit alles doet hij inmiddels met 4 andere docenten omdat hij gemiddeld 80 tot 100 cursisten per week heeft (groepen van 10 à 11 cursisten per keer.
De docenten zijn meubelmakers en er is één restaurateur bij.  
Behalve de cursus en de opleiding Meubelmaken, kan je o.a. ook een “tool” workshop volgen, je leert dan o.a. machinaal frezen, je kan leren fineren en ook een cadeau bon aanschaffen behoort tot de mogelijkheden.

Ook geeft hij 1 x per jaar een workshop van 3 uur bij de Karweimarkt waarbij je dan een eenvoudig werkstuk maakt.
Na deze uitgebreide uitleg en de koffie kregen we nog een rondleiding door de werkplaats met al het handgereedschap en de voorbeelden in verschillende fase van opbouw van de cursisten.
 
  En toen naar de werkplaats waar de grote machines staan voor o.a. het zagen van plaatmateriaal, het schaven van planken e.d.
Ook was er een prachtig voorbeeld van een zeer bijzondere vorm aanrechtblad gemaakt van een Es uit Zwaag. En van een wastafel aanrecht van Iepenhout.
Op de vraag wat er met het restafval werd gedaan werd het woord “struiner” gebruikt. Dit betekent dat de afvalbak met houtresten bezocht wordt door o.a cursisten die van restmaterialen nog wat willen oefenen/maken. Het schaafsel gaat vaak naar boeren als bodembedekking in hokken en wat er dan nog over blijft wordt opgehaald door de firma Tol uit Alkmaar.

Na deze uitgebreide uitleg en rondleiding bedankte Gusta Beets namens ons allen Frans hartelijk en overhandigde de bekende witte enveloppe. Vol informatie daarna op de fiets terug naar Middenbeemster.

Tijdens ons bezoek zijn wij op de foto gezet door Monique Neelen die de website, face-book en de blog voor Frans onderhoudt. Nieuwsgierig hoe we er bij zitten/staan? Kijk dan op de face boek pagina van Frans en voor verdere informatie op www.beemsterschoolvoormeubelmaken.nl

Verslag Commissie Producent Consument - Gusta en Janny.