Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Interessegroepen even bij elkaar

Middenbeemster, 29 januari 2016

Voor de jaarvergadering van Vrouwen van Nu Beemster kon worden gehouden, kwamen eerst de leidsters van de interessegroepen ten huize van voorzitter Dieuw Metselaar op visite om verslag over hun activiteiten in het afgelopen jaar uit te brengen. Dat gebeurde op maandagmiddag 23 januari.

Ze leverden keurig een verslag en gaven daarbij toelichting en vertelden over de leuke dingen die ze tijdens de uurtjes van hun interessegroep hadden beleefd.

Museumbezoekgroep:
Joke Akkerman en Elly Spros zoeken elk jaar uit voor welke tentoonstelling of museum de Vrouwen van Nu Beemster belangstelling zullen hebben. Per jaar worden acht bezoeken gepland. Soms met de auto, soms met de bus of de trein. Bijvoorbeeld het Allard Pierson Museum Amsterdam, de Dudok Dependance in Hilversum of Dik Trom Museum in Etersheim.
Zo werd op 22 januari een bezoek gebracht aan de Breitner tentoonstelling in het Stadsarchief van Amsterdam. (zie verslag)
De opkomst is goed, gemiddeld gaan er per keer 9 dames mee. Dit jaar hebben 22 leden gebruik gemaakt van de museumbezoeken. Joke Akkerman en Elly Spros zijn zeer tevreden.
Klaverjassen:
Ali van Dort en Bea Bartels organiseren het maandelijkse klaverjasavondje op woensdagavond in Middelwijck nu voor het 19e seizoen. Er zijn 32 klaverjasleden.
De inleg bedraagt nu € 5,-- voor zaalhuur, 2x koffie/thee, 1x fris en prijzen en attentie voor Ali en Bea.
Kampioen seizoen 2014-2015 werd mw. Nelly Ruijgh-van Meurs
Zolang iedereen nog tevreden is blijven Ali en Bea dit organiseren.
Tuinclub:
Joke v.d. Hoonaard deed verslag over de tuinclub 'Juffertje in het groen'. Deze bestaat uit 18 leden en de eigen bijdrage is € 5,-- per jaar.
In februari lopen diverse planten uit of komen zelfs al in bloei, zoals forsythia. Dat nodigt ons uit om ook de tuin in te gaan of om onze gedachten die kant op te sturen. In 2015 deden we dat op onze eerste bijeenkomst bij Bets Bakker. Hier werd de indeling voor het organiseren van de tuinuitjes gemaakt door trekken van lootjes. De tuinuitjes brachten ons dit jaar ver weg en dichtbij. Zo werden grote kwekerijen en mooie tuinen bezocht.
De regen speelde ons vaak parten, maar daardoor lieten we ons niet van de wijs brengen. Sinds jaren brachten we weer eens een bezoek aan het Arboretum waar we rondgeleid werden door de nieuwe jonge beheerder.
Bij het bezoek aan tuinen van leden, wisselde een plant vaak van eigenaresse. Van elk tuinuitje werd een verslag gemaakt. Wij zijn 6x op stap geweest.
Soms is het moeilijk om weer iets nieuws te bedenken, maar dan is het goed dat je het samen doet en dan komt er vaak toch weer een suggestie naar voren. De natuur geeft ons inspiratie en nieuwe energie om samen het volgende jaar tot een goed en actief jaar te maken.
Textiele werkvormen:
Joke Kleijweg deed verslag over de groep die textiele werkvormen als fijne tijdsbesteding beoefent. Deze groep bestaat uit acht leden.  
De dames zijn nu bezig met het maken van een vierkantenlap, ieder beeldt haar eigen hobby of idee uit. De werkstukken gaan naar de handwerktentoonstelling in Schoorl.
Op de laatste ledenavond in mei werden hun werkstukken aan de leden getoond.
Elly Beets en Joke Kleijweg volgen nu in Heiloo een cursus Oekraïens borduren.

De foto hiernaast is gemaakt van één van de werkstukken op de tentoonstelling in Heiloo.

Leeskring:
Corry van Splunter deed verslag. Er zijn twee leesgroepen van zes en van acht dames. Eén daarvan doet mee met een luisterboek op cd. De boeken worden verstrekt door de Pro Biblio. Dit seizoen werden acht  boeken gelezen. Het spreekt voor zich dat na het lezen van de boeken er genoeg stof is om er over te praten.

  • Mijn Woestijn – strijd tegen vrouwenbesnijdenis, geschreven door Waris Dirie,
  • Julie - de ontwikkeling van een Noors meisje, door Anne Karin Elstad,
  • Love Story, Oliver-sport en Jenny-muziek door Erich Segal,
  • Isabelle - van Tessa de Loo,
  • Plattegrond van mijn Jeugd  door Wanda Reisel,
  • De vrouw met de sleutels - door Vonne v/d Meer,
  • De Laatkomer  - over dementie door Dimitrie Verhulst en
  • De regen voor hij valt – een levensverhaal door Jonathan Coe.
Lief- en Leedcommissie:
Het verslag van Marga de Visser vermeldt, dat de vier dames van de lief- en leedcommissie vijftien keer een bezoekje aan zieke leden brachten en vijf keer betrof het een jubileum-bezoek. In verband met een 60 en 65 jaar lidmaatschap was dat twee keer en drie keer werd een crematie bijgewoond. Tevens zijn er twaalf kaarten verstuurd. Leden krijgen vanaf 90 jaar elk jaar een boeket bloemen.
De bezoeken, de bloemen en de kaarten worden zeer op prijs gesteld. Om deze activiteit financieel mogelijk te blijven maken staan tijdens de bijeenkomsten de bloemenpotjes op de tafels.
Producent Consument:
Op 9 april  werd er door 22 dames een bezoek gebracht aan de tingieterij Purmerend, een familiebedrijf dat wordt geleid door Ingrid van Delden-Blaauwboer en haar man Ronald.
Een tinnenvoorwerp moet een keurmerk hebben, een roos of engeltje. In de werkplaats mochten twee dames zelf een lepeltje gieten, dit was best moeilijk. Het was een leuke leerzame excursie, georganiseerd door Gusta Beets.
Steenwerpen:
Vrouwen van Nu Beemster doen tijdens de Beemster Feestweek gaarne mee aan het onderdeel Steenwerpen en dan liefst met twee ploegen. Janna Doets en Klazien Kwantes waren er weer in geslaagd om beide ploegen weer ingeloot te krijgen. Om een goed saamhorigheidsgevoel te krijgen wordt van te voren een middagje of avond geoefend. Het is echter nog niet gelukt een prijs te winnen.
In 2015 werd de regiodag Noord-Holland in Beemster gehouden. Een aantal afdelingen uit deze regio genoot van een dagje Beemster met zoveel leuke gebiedsgebonden activiteiten. Een onderdeel van het programma was steenwerpen. Dat bleek een schot in de roos.

Zwemmen:
Er wordt iedere dinsdagmiddag door 2 groepen gezwommen in het zwembad van Jos Koelemeijer in Hoogwoud.
De 1e groep bestaat uit 5 dames en zwemt van 14.00-14.30 uur, daarna komt de volgende groep en zwemt ook een half uur en bestaat uit 7 dames.
Er is nog plaats voor nieuwe zwemdames.