Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Palingvissen in de Westeinderplas
Middenbeemster, 14 september 2016  
Foto's en tekst: Roza Marie Langerijs

Voorzitter Dieuw Metselaar mocht op de warmste avond van dit jaar op 14 september j.l.  gelukkig toch nog 37 dames welkom heten in de vernieuwde zaal van Middelwijck. 

Allereerst een moment stilte voor  2 van onze oudste leden die in de vakantie periode zijn overleden,  te weten Jetske Straatsma en Gré  de Heer-Visser.

Aandacht voor de excursie naar meubelmaker Frans Konijn op 6 oktober. 

 
  Beroepsvisser
Hierna kreeg Theo Rekelvis het woord.
Theo is beroepsvisser en woont in Kudelstaart.  De vierde generatie Rekelvis als beroepsvisser.
Hij vist in de Westeinderplas, welke 1000 ha groot is, waarvan hij 800 ha pacht en de andere 200 ha is eigendom de inwoners die aan het water wonen. Hij vist met max. 50 fuiken. In september, oktober en november mag er niet op paling gevist worden.
Hij vertelde met veel passie over zijn beroep en  het leven van de paling, over hoe moeilijk het vroeger was om met vissen een goede boterham te verdienen. Nu gaat het goed.
Zijn verhaal deed hij aan de hand van mooie beelden en meegebrachte materialen.

Op zijn bedrijf ontvangt hij regelmatig schoolklassen en geeft  voorlichting, maar doet ook onderzoek naar de palingstand in de Westeinderplas.   
Na afloop werden wij getrakteerd op een toastje met paling en om de dorst te lessen een glas koude frisdrank. Dieuw bedankte Theo met de bekende gevulde envelop en een Beemster boeren kaasje.
Na afloop was er gelegenheid om een pakketje paling te kopen , hier hadden de meeste dames wel oor naar en gingen dus met een lekkere paling naar huis.

De wolhandkrab, een plaag in het water.