Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Wereldreis Miranda Kamp beleving voor de Vrouwen van Nu
De Vrouwen van Nu Beemster ontvingen op woensdagavond 17 februari 2016 Miranda Kamp, docent toerisme aan Hogeschool Inholland  te Diemen, die kwam vertellen ovr haar acht maanden durende wereldreis. 

Miranda, geboren in Wognum, heeft na haar studie te hebben afgerond als backpacker een wereldreis gemaakt naar Thailand, Vietnam, Bolivia, Chili en Peru, Australië en Nieuw Zeeland.

Het reizen zit in haar bloed, zoals zij zelf zegt. Ze heeft eerder verre reizen gemaakt naar Nepal, Malawi en Tanzania en tijdens haar studie liep ze stage in Costa Rica.
 
  Zuid Oost Azië
In Zuid Oost Azië was deze lange, slanke blonde  toerist een bijzondere verschijning en ze werd vaak door de lokale bevolking thuis uitgenodigd.
De bevolking  van LAOS maakte op haar grote indruk al waren de mensen erg arm. Ze bleken heel gastvrij te zijn maar toch gelukkig te leven.
In Vietnam bezocht zij de ondergrondse tunnels die ten tijde van de oorlog met Amerika waren gegraven. 
Happy menu
Vang Vieng is een plaats waar alles mag: hét  paradijs voor de jonge toerist, dus. Zo kwam ze in een eettent waar een normaal menu op de kaart staat maar ook een 'happy menu' waar marihuana, paddo’s en opium ingrediënten werden opgediend.

Met een band kon een trip langs de rivier worden gemaakt en op het schip was meer dan voldoende gelegenheid om een drankje te nuttigen, zodat aan het eind van de tocht menigeen niet meer aanspreekbaar was. Passagiers vielen dan soms in het water en verdronken.
 
  Cambodja
Ook werd een bezoek gebracht aan het werelderfgoed de tempels van Angkor Wat in Cambodja, maar ook een bijzondere massagesalon. Een behandeling bestond uit het glas te verhitten met lucht en dan werd het op de rug van de klant geplaatst, waardoor grote rode brandplekken ontstonden. Miranda en haar reismaatje werden na de behadeling 'salamisisters' genoemd. Deze plekken waren wel twee weken zichtbaar en het was ook heel pijnlijk.
Tijdens de reis bleek Miranda ook allergisch te zijn voor bedwansen, die overal rode vlekken en jeuk veroorzaakten. Een bezoekje van 1 ½ uur aan de dermatoloog in het ziekenhuis plus medicijnen kostte € 17,--
Zuid-Amerika
Hoog in de bergen in Peru loopt een wandelpad: de Inca trail.
Deze drie dagen durende wandeling was een zeer zware, maar toch heel bijzondere tocht met als vervelende bijzaak hoogteziekte en tot overmaat van ramp verdwalen in de mist.
Gelukkig kwamen zij andere backpackers tegen, die ze weer de goede richting konden wijzen. Kauwen op op cocabladeren bleek meer uithoudingsvermogen op te leveren.
 
  Traditie
Bijzonder interessant waren de verhalen over de traditionele gebruiken van een land.

Zo was er het bezoek aan de Uros, een volk dat woont en leeft op drijvende vlotten van riet. Gaan twee jonge mensen trouwen dan wordt er een stuk van het familievlot afgesneden en zo drijven zij dan verder op hun eigen vlot.

In Bolivia is het de gewoonte om tijdens het carnaval elkaar met waterballonnen en waterpistolen elkaar nat te gooien/spuiten.  Miranda's verschijning bleek een geliefd doelwit te zijn. 
Australië
Een bezoek aan Australië  was een regelrechte cultuurshock.  Het leven is hier erg duur. Uit eten gaan was nu zo duur geworden, dat om de kosten in de hand te houden zelf moest worden gekookt. Maar het was ook wel heerlijk weer even in een gewoon bed te slapen  met een lekkere douche.
Van Australië wordt wel gezegd dat alles dodelijk is. De toeristen worden een beetje bang gemaakt. Zo zijn er allemaal gevaarlijke beesten zoals zeekrokodillen, witte haaien, zwarte weduwe spinnen of schorpioenen.  De Australiërs maken zich zelf hier helemaal niet druk om.
 
  Het reizen met de Greyhoundbus leverde een vertraging op door een grote overstroming bij de stad Town of 1770.
Nachtduiken was een ervaring van eens maar nooit meer. Zand boarden is ook een leuke activiteit, maar best wel zwaar.

Terug naar Nederland
Na Australië stond Nieuw Zeeland op het reisprogramma, maar na acht maanden reizen buitenslands was het voor Miranda toch tijd om weer naar Nederland te vliegen, waar de dagelijkse werkzaamheden haar wachtten.
Het was een zeer interessante en boeiende lezing met mooie beelden.

Werelderfgoed Beemster
De Gemeente Beemster heeft sinds kort een samenwerking met Inholland en haar internationale studenten om de Beemster als werelderfgoed te promoten en de toeristen vanuit Amsterdam hier heen te laten komen.

Tekst en foto's Roza Marie Langerijs.

NB: alvorens de gastspreker te introduceren deed Voorzitter Dieuw Metselaar enkele mededelingen, die vermeld staan onder Nieuws op deze site.