Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Vrouwen van Nu Beemster ontvingen POM
    Middenbeemster, 11 oktober 2017.
Voorzitter Dieuw Metselaar heette 36 leden welkom op deze ledenavond. Een bijzonder woord van welkom voor 3 gastleden, mw de Vries, Janny de Mayer en Klaske Koopman.
Als voorproefje kregen de leden een stuk appeltaart bij het kopje koffie of thee.
Uitgenodigd was de POMologische vereniging Beemster.
Kort voor een ledenavond nemen we altijd nog even contact op met onze gasten. Dit is maar goed ook want de POM was het vergeten in hun agenda te zetten. Degene die altijd de presentaties doet is op vakantie.
Dus secretaris Cor Donkervoort en Anneke van Sijpveld –toezichthoudster van de boomgaard aan de Volgerweg- hebben toen snel een “smakelijke” presentatie met beelden voorbereid waarin zij op een leuke en vlotte manier vertelden over het ontstaan en het werk van de POM.
Af en toe waren zij het niet eens met elkaar, maar ach, onze dames konden hier smakelijk om lachen.
  Cor had zijn POM werkkleding aangetrokken, maar al snel ging het dikke fleece vest uit, de temperatuur in de zaal ging flink omhoog met deze enthousiaste sprekers. De POM bestaat nu 25 jaar, telt 700 leden, waarvan 10% actief betrokken is. De boomgaard aan de Volgerweg is een collectieboomgaard, d.w.z. dat er 1 boom is van iedere soort appels of peren. Totaal hebben zij nu 340 soorten. Deze zijn allemaal gevonden in Noord-Holland. Deze boomgaard is dus een genenbank en nu zijn zij druk bezig om van alle bomen en de vruchten die zij dragen foto’s te maken en te beschrijven zodat dit voor altijd bewaard blijft. Alle werkzaamheden worden door vrijwilligers gedaan.
Alle donderdagochtenden  wordt er druk gewerkt in de boomgaard. Er worden weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De natuurlijke vijanden worden bestreden door o.a. een goede afwatering, open en tijdig snoeien en de torenvalk vangt de muizen. Zij willen niet biologisch zijn, daar zij indien nodig moeten kunnen ingrijpen d.m.v. spuiten als een boom ziek wordt. De laatste aanwinst in de collectie is enthout van de zeldzame Safraanpeer. Nu maar hopen dat het een mooie boom wordt en mooie peren geeft.
Een van de oudste vermeerderingsmethoden is enten. Leden en anderen kunnen bij de POM bomen bestellen. Bij een kweker in Ochten worden deze geënte bomen opgekweekt.
 
 
Na de pauze met appelsap van fruit uit de POM boomgaard, kregen wij een proeverij van verschillende appels: Ananas Reinette, Elan, Alkmene, Loddington, Lekker Beetje, Pater van den Elsen en als laatste de Golden Delicious. Wij moesten deze beoordelen op omschrijving buitenkant, aantrekkelijkheid, de schil hard of zacht, kleur van het vruchtvlees, fijn of grof, sappig of droog, zuur of zoet en dit op een formulier schrijven.     Na afloop kon er van het POM fruit geperste appelsap gekocht worden en mocht men foldermateriaal mee naar huis nemen.Cor en Anneke werden hartelijk bedankt voor hun boeiende presentatie en kregen als dank Beemster Kaas en Chocolade mee naar huis.
Voorzitter bedankte ieder voor zijn komst en een wel thuis. De volgende bijeenkomst is op woensdag 8 november. Het ééndagbestuur is dan aan zet.