Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Lezing door dermatoloog/fleboloog Menno Gaastra
Door Loes Köhne

Op woensdagavond 15 februari 2017 was dermatoloog/fleboloog Menno Gaastra te gast bij Vrouwen van NU. Dat deze avond onze leden aansprak bleek wel uit de goede opkomst van bijna 50 dames.
Dokter Gaastra begon met groot enthousiasme de zaal toe te spreken over zijn werk. Het is echt wel een missie van hem om de mensen te laten beseffen hoe ernstig de huidkanker is toegenomen. Deze staat zelfs op de no 1 van de meest voorkomende kankersoorten. Daarom is preventie zo enorm belangrijk. De meeste schade ontstaat door zonschade van 0- tot 18 jaar. Deze schade is onherroepelijk. Hij pleit daarom niet teveel in de zon te gaan en altijd de huid te beschermen. Jonge kinderen ook te beschermen met speciale kleding die de UV stralen tegen houden.

Om te smeren voldoet Factor 30, mits dit maar om de 2 uur herhaald wordt. De zonnebank raad hij af, door de UVA kunnen rimpels en huidkanker ontstaan. De meest voorkomende kankers zijn de Basaalcelcarcinoom en de Plaveiselcelcarcinoom. De Melanoom gaat uit van het pigment en is heel gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om je huid te kennen en de veranderingen te herkennen. Door een denkbeeldige lijn te trekken door een moedervlek moet deze gespiegeld zijn. Is dat niet zo, laten controleren door een arts.
De Basaalcelcarcinoom is vaak begrensd en meestal goed te behandelen. De
Plaveiselcercarsinoom is van een ander kaliber. Grillig en door de lagen heen gegroeid.
Het Melanoom is meestal donker gekleurd, maar ook niet altijd. Soms rood/roze.Zo kregen we heel veel plaatjes te zien van aangedane huid. Niet prettig om te zien, wel confronterend. Sommigen onder ons werden er zelfs naar van.
De boodschap van Menno Gaastra was duidelijk, controleren en beschermen. En bij twijfel altijd naar de huisarts. Tot slot kregen alle dames een Goodybag met informatie en monstertjes voor de huid.
De voorzitster Dieuw bedankte onze spreker met een enveloppe voor het Huidfonds en een boerenkaasje.