Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Ellen Ruijter vertelde Vrouwen van NU over haar 'scherfenis'
   
Middenbeemster, september 2018
Op woensdag, 12 september startte bij Vrouwen van Nu afdeling Beemster het nieuwe seizoen met een interessante vertelling door Ellen Ruijter over haar 'scherfenis', die haar zoveel gelukkige uren hebben opgeleverd dat ze haar dialezing betitelde met 'Scherven brengen geluk'.
Hoeveel geluk viel van haar gezicht te lezen als ze vertelde over de aanleiding van haar hobby, die als erfenis van haar oom Nico in haar schoot was gevallen. Haar ongetrouwde oom Nico woonde met zijn eveneens vrijgezellige zus Alie nog thuis bij hun ouders in Graft-De Rijp. Het was een tuindersfamilie. Om bij het bedrijf te komen roeide hij door de slootjes van en naar huis. Bij het onderhoud van die slootjes viste hij vaak scherven van oud aardewerk en porselein op en deze verzamelde hij in een schuurtje achter het huis. Toen het huis leeg kwam, waren de veertig aardappelkisten met scherven een nalatenschap, die door iedereen werd verguisd.
Omdat Ellen aanvoelde dat de scherven niet zomaar bij het grof vuil moesten worden aangeboden, besloot ze zich daarover te ontfermen.
(foto Vincent Burger)
Maar toen die 40 kisten in haar achtertuintje stonden, wist ze zich er mee geen raad. Slapeloze nachten had ze er van. Tot ze een lumineus idee kreeg. Met die scherven besloot ze iets creatiefs te gaan doen. Bezoekers tijdens de Open Dag Beemster 2004 konden al kennis nemen van Ellens prachtige decoraties, collages van haar scherven die, hoewel daterend uit de 16de t/m 18de eeuw, nog heel mooi van kwaliteit en kleur waren. Ze gebruikte motieven en vormen om er hele voorstellingen van te maken. Voorraad had ze in ieder geval genoeg om er jaren mee door te gaan. Maar het verhaal hield niet op... Er kwamen kopers en ze raakte geïnteresseerd in de geschiedenis; de presentatie bij Vrouwen van Nu is ook een daaruit weer voortvloeiende belevenis.  
  Het was namelijk voor de eerste keer dat ze werd uitgenodigd om iets over haar scherven te vertellen.
Omdat ze goed wilde uitpakken bereidde ze zich terdege voor en ze maakte daarbij ook een Power Point Presentatie.
Helaas bleek de USB stick niet compatibel met de beamer.
Maar geen nood: een inderhaast opgeroepen echtgenoot bracht de eigen laptop even langs. Het is voor te stellen, dat voor iemand, die voor het eerst haar verhaal gaat vertellen daardoor helemaal van haar stuk is gebracht. Echter niet Ellen: onverstoorbaar vertelde ze over haar herinneringen aan de familie en de belevenissen rond haar scherfgoed. De Vrouwen van Nu hingen daarbij aan haar lippen. Intussen was het probleem opgelost en kon de voorstelling gestart worden.
Daarbij vertelde ze aan de hand van meegebrachte scherven en dia's hoeveel soorten aardewerk er wel waren: roodbakkend of van slibaarde, pijpaarde, grestaardewerk, majolica of porselein. En al die soorten vond ze in haar voorraad. Door studie kon ze de scherven nader determineren, qua grondstof, dikte, kleur, glazuur en randversiering en soms stond er ook wel tekst of merktekens op. De achterkant van een scherf leverde ook informatie op over de tijd waarin de pot, vaas of schaal gebakken werd, al of niet een rand, pootjes of lubben. Het werd een boeiend verhaal over de afkomst en geschiedenis van deze in het huishouden onmisbare gebruiksvoorwerpen.
Ellen liet ook diverse kunstzinnige eigen collages zien. Deze bijvoorbeeld heeft ze gemaakt naar aanleiding van het 400 jaar bestaan van de Beemster. Deze vertelt over de droogmaking.
Er werden veel vragen gesteld en in de pauze konden de dames ook de meegebrachte scherven bekijken.
 
Omhoog