Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Excursie naar Cono Kaasfabriek
georganiseerd door de commissie Producent Consumentnt
 
     


Lang voordat het 4 oktober was, was er al een behoorlijke wat belangstelling voor deze excursie. En zodoende vertrokken we op  4 oktober met 26 vrouwen en een reservelijst richting Cono.
Bij aankomst werden wij opgevangen door Daphne Wittebrood en eenmaal in de voormalige kaaswinkel werden we ontvangen met koffie/thee met wat lekkers.
Toen iedereen voorzien was werden wij welkom geheten door Saskia v/d Valk. Zij vertelde over de voorgeschiedenis van de Cono ( vanaf 1901 wordt hier kaas gemaakt) en ze liet hierbij een promotie filmpje zien.

 
Daarin werd duidelijk dat de boeren de bazen zijn van de Cono, mits zij melk leveren van koeien die op ligbedden verblijven, de koeien borstels tot hun beschikking hebben en per jaar 180 dagen/10 uur per dag buiten zijn.
Ook werd duidelijk dat de Cono van een productiebedrijf een “merkbedrijf” is geworden. Daarom is er ook veel kantoorpersoneel voor de reclame campagnes en de verkoop in dienst.
In september 2016 werd de productielijn in het oude gebouw afgesloten en nu wordt uitsluitend in de nieuwe kaasmakerij geproduceerd. Verrassend was te horen dat deze immens grote kaasmakerij wordt bemand door 6 personen per ploegendienst maar dan wel 24 uur per dag/7 dagen in de week.
 


Hiervoor hebben ze dan ook zo’n 100 mensen in dienst.
In de kaasmakerij zijn trouwens de meest duurzame materialen en technieken toegepast. Zo is de kaasmakerij nu CO2 neutraal en vanaf 2020 willen ze klimaat neutraal kunnen produceren.
Het overtollige water wat vrij komt bij de kaasbereiding , hierin zit de wei, wordt in de poedertoren verwerkt tot poeder wat gebruikt wordt voor vulmiddel o.a. voor veevoer, voor medicijnen en babyvoeding.

 

 

Verder veel informatie over soorten, vormen en leeftijd van de kaas. En dat er een samenwerkingsverband is met Ben en Jerry’s (ijs) en dat er van de melk die Ecomel levert biologische kaas wordt gemaakt. Beemster kaas is inmiddels een product wat over de hele wereld wordt verkocht en gegeten.
Na een levendige discussie werden we verdeeld in 2 groepen en werden we begeleid naar de kaasmakerij. De eerste groep ging vooruit, de tweede groep werd eerst nog even naar de kaaswinkel begeleid om later te volgen.

 

De kaasmakerij was indrukwekkend, temeer dat je weet dat er steeds maar 6 mensen aan het werk zijn, maar dat er wel 400 miljoen liter melk wordt verwerkt waar 300 miljoen kilo kaas van wordt gemaakt.`

Vol indrukken werden wij aan het eind van de rondleiding nogmaals naar de oude kaaswinkel gebracht waar een drankje en blokjes verschillende soorten kaas voor ons klaarstonden.
Gusta bedankte namens ons allen een ieder die aan deze middag had meegewerkt met een mooie bos bloemen en een gevulde enveloppe voor de personeelspot.
Vol indrukken konden we deze middag afsluiten en een ieder wel thuis wensen.

Gusta en Janny.