Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Avond Eéndagsbestuur door Toos, Gerie, Greet en Guus
Als gast Henk Gerber, fotograaf en vrijwilliger bij Stichting Leeuw
Woensdag 14 november 2018    

Toos Los, Gerie Metselaar, Greet Haan en Guus Waal zorgden als Eendagsbestuur 2018 weer voor een prachtige en interessante avond voor een volle zaal met nieuwsgierige Vrouwen van Nu.
Bij aankomst kregen 65 dames een extra tractatie bij hunt kopje koffie of thee:  een stuk  noten- of appelcake, gebakken door Guus en Gerie. 
Voorzitter Dieuw Metselaar opende de avond met enkele huishoudelijke mededelingen, maar direct daarna overhandigde ze de microfoon aan Gerie van het ééndagsbestuur. 
Gerie introduceerde Henk Gerber, fotograaf en vrijwilliger bij de Stichting Leeuw en dierenpark Hoenderdael uit Anna Paulowna.  

 
 

Stichting Leeuw is sinds 2012 gevestigd op landgoed Hoenderdaell  en vangt verwaarloosde katachtigen op. Henks verhaal begon met een filmpje over de sinds kort aangekomen drie leeuwen uit Duitsland als toekomstige “bruiden” voor leeuw Omar.
Deze leeuw werd door de Stichting Leeuw ernstig  ondervoed  opgevangen, maar na een herstelperiode van 2 jaar werd hij ondergebracht op het privé landgoed EMOYA  een gebied van ruim 7000 ha. groot in Zuid Afrika.
Na hun quarantaine tijd bij Stichting Leeuw gaan de drie bruidjes op 13 december per vrachtvliegtuig  naar hun nieuwe thuisland.  De transportkosten zijn hoog, maar liefst tien duizend Euro. € 10.000,--.

De nieuwste aanwinst heeft ook weer zo'n triest verhaal. Hij werd in ons land aangetroffen in een kooi langs de weg. De nieuweling werd Remy genoemd. Het gaat nu goed met hem, want hij groeit als kool.

Henk heeft een emotionele band met de koninklijke dieren en wordt ook wel de ”leeuwenfluisteraar” genoemd.
Leeuwen hebben een goed geheugen en herkennen hem als hij weer op bezoek kwam op EMOYA.
Hij vertelde met veel humor en passie over zijn belevenissen en ervaringen als vrijwilliger over zijn leeuwen maar ook over alle andere dieren in het dierenpark.

 
 

De  manier waarop Henk de gelijkenissen of kenmerken van de dieren vergeleek met die van de mens  veroorzaakte veel gelach, maar soms ook   herkening.

Stichting Leeuw heeft 50-60 vrijwilligers en 2 betaalde krachten, de verzorgers.  Hun inkomsten komen voor een groot deel uit donaties. Daarom stond een  collectebus  op de tafel, waarin de leden een bijdrage konden doen. 
Henk werd door Toos bedankt voor zijn inzet met een passend cadeau.

Na een dankbaar applaus voor deze mooie en interessante lezing droeg Toos het stokje weer over aan de Voorzitter Dieuw Metselaar, die op haar beurt weer het eendagsbestuur in de bloemetjes zette.

Daarna was het nog even gezellig  napraten met een glas Beemster appelsap.

Verslag: Roza Marie Langerijs