Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
TOM Theater bracht Beemster Vrouwen van Nu
aan het lachen maar zeker ook aan het huiveren
   
Middenbeemster, woensdag 2 mei 2018

De opkomst van Vrouwen van Nu Beemster om de voorstelling 'C'est le ton qui fait la musiqe' bij te wonen bleek op woensdagavond 2 mei groot. Geen wonder: Theater Tom, Theater-op-Maat, is inmiddels door zijn geïnspireerd en boeiend theater wijd en zijd bekend en wordt veel gevraagd bij zowel zorginstellingen en vrouwenverenigingen. Het valt dus niet mee om deze groep voor een optreden vast te leggen.
Maar gelukkig was dat op 2 mei 2018, zo vlak voor de zomerstop wel het geval en het werd een boeiende afsluiting. De zeven actrices, namen ook nu weer de zorgwekkende toestand in de ouderenzorg op de hak. Bizarre situaties werden onder de loep gelegd en vaak uitvergroot om aan te tonen hoe absurd regeltjes kunnen worden geïnterpreteerd. En ze kunnen het weten, want alle zeven hebben een achtergrond in de zorg.
De zeven dames: Wies Ronda, Liesbeth Havik, Ina Mijnen, Ans Binnema, Yvonne Mol, Anneke Beumer en Els Vendrig, een enkele keer in dubbelrollen, vertolkten een bont gezelschap van verzorgende en inwonende dames in een ouderencentrum: allemaal typetjes die elkaar in het restaurant van het gebouw aantroffen.

 
Daar was bv. Kwijltje (Yvonne), die overtuigend een dementerende parkinsonpatient speelde en die door iedereen letterlijk in de hoek werd gezet. Er was trouwens ook geen woord met haar te wisselen. Gelukkig ontpopte ze zich als de zeer pientere mevrouw Jansen, de werkster, die met haar ukelille de zaak toch aan het zingen kreeg.   De dames Prins en Bakker (Wies en Ina) bleken het goed met elkaar te kunnen vinden. Twee vriendinnen, die de wereld en de mensen zeker niet al te positief beoordeelden.
Mevrouw Poeder (Anneke) vervulde de rol van extravagante en van zeer goede komaf zijnde dame, die alle ruimte voor zich (een vaste plek aan de stamtafel) opeiste.
  Met 'liefdeloos' kon een heleboel gedrag onder personeel en bewoners omschreven worden waarbij roddelen, onverschilligheid en puntueel opvolgen van regeltjes de toon zetten. Liesbeth als Roelie spande nog wel de kroon. Ze was een zijïge hardlijnige buffetjuffrouw, die er prat op ging om alle regeltjes tot op de punt en de comma toe te passen,.
Maar heus, er waren toch ook wel een paar verwarmende pogingen om de sfeer te verbeteren. Zoals Johanna (Ans), de nieuwe hulp in de kantine, die pogingen deed om toch wat meer sfeer in te brengen. Ook Els als vrijwilligster en werkster probeerde iets in die richting. Vandaar de titel van het stuk: C'est le ton, qui fait la musique'.
Gelukkig kon op deze avond ook gelachen, vaak gegrimlacht worden om de humoristische aanpak van TOM Theater. Kortom het publiek genoot van de inspirerende voorstelling.
Tentoonstelling    
 
Tijdens de laatste bijeenkomst voor de zomerstop wordt traditioneel een tentoonstelling van in het seizoen 2017/18 gemaakte handwerkjuwelen tentoongesteld.