Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Excursie naar theater de Purmaryn

Op donderdag 18 april 2019 organiseerde de commissie Producent Consument een excursie naar theater De Purmarijn in Purmerend.
Voor deze excursie hadden zich 22 dames gemeld. Immers: de meeste van ons hebben de afgelopen jaren de Purmaryn toch wel voor een keer een voorstelling bezocht.
In het restaurant werden ze hartelijk welkom geheten door mevrouw Boerkamp, directeur van het theater en programmeur voor het jaarprogramma.
Net als Vrouwen van Nu vergt het samenstellen van een jaarprogramma veel tijd; De Purmarijn begint daarmee al in september voor het volgende jaar.

 
  Boerkamp nam ons mee naar de kleine zaal waar we op het “pluche” mochten plaatsnemen en waar zij vanaf de “vlakvloer” haar enthousiaste uitleg begon. In 1990 is zij begonnen in de Purmaryn en in 2005 directeur geworden. De Purmaryn is onderdeel van de Gemeente Purmerend, dit in het kader van de maatschappelijke ontwikkeling. Zij is dus een Gemeente ambtenaar en het theater is op deze manier niet helemaal afhankelijk van subsidies. De “vrienden” van de Purmaryn zorgen trouwens ook voor een regelmatige bijdrage in de kosten om het theater draaiende te houden. Boerkamp moet uiteindelijk wel financiële verantwoording afleggen aan de Gemeente.
Er zijn 25 mensen in loondienst, de horeca is verpacht en de schoonmaak is uitbesteed en zo kunnen ze blijven draaien. De Purmaryn vervult trouwens ook een regio functie want 50 % van de bezoekers komt van buiten Purmerend.
Metamorfose
De Purmaryn was tot de jaren 80 van de vorige eeuw een R.K. Kerk. Dat is nog zichtbaar in de zaal want de pilaren zijn daar een erfenis van en in de gangetjes achter het toneel hangen prachtige foto’s van de metamorfose van kerk naar theater. Er worden ongeveer 200 professionele voorstellingen per jaar gegeven. Honderddertig in de grote zaal waar inmiddels 500 personen kunnen zitten. In de kleine zaal waar 130 personen kunnen plaatnemen worden 70 voorstellingen gegeven. Deze wordt vaak gebruikt voor kamermuziek en in samenwerking met de plaatselijke boekhandel, gebruikt voor de literaire bijeenkomsten. Financieel gaat er zo’n 1 miljoen Euro om per jaar.
 
Beginnende artiesten kosten zo’n € 750 per voorstelling. Bekende artiesten krijgen zo’n € 10.00 per voorstelling. Maar die komen vaak met een grote ploeg de avond vullen. Bovendien rekenen impresario’s 10 tot 15 % van de opbrengst tot hun kosten. Het aantal bezoekers zit zo tussen de 50.00 en 75.00 personen per jaar. En de opbouw van het publiek bestaat voor het grootste deel uit de “grijze golf”. Maar omdat het programma gevarieerd is kan het ook zijn dat er alleen jongeren in de zaal zitten.
  Verbouwingen
Dat de Purmaryn niet stil staat in zijn ontwikkeling en uitbreiding bewijzen o.a. de verbouwingen in 1990 en 2000. Nu staat er ook weer een verbouwing op stapel want het toneel in de grote zaal wordt vergroot. Daarvoor is het pand naast de Purmaryn aangekocht. Geen overbodige luxe zo te zien als we later zelf op het toneel staan en zien dat er na de coulissen niets is behalve een grote muur. Ook het verschil van ongeveer 1.60 meter tussen zaal en toneel zal dan aangepakt worden. Mogelijk zal de Purmaryn voor langere tijd dicht gaan. Na de uitleg over dit alles  gaan we via gangetjes, trappetjes en kleedkamertjes naar het grote toneel.
Daar vertelt technisch medewerker Leon ons over de “geheimen” van het toneel .
Allereerst krijgen we uitleg over hoe het voor 2005 ging. Er waren toen zo’n 40 touwen voor het ophijsen/neerlaten van decors, gordijnen etc. die allemaal met de hand bediend moesten worden. De ARBO wet verplichtte theaters een mechanische “trekkerwand” te plaatsen (kosten: 5 miljoen). Zodoende wordt nu door 1 persoon veel met een druk op de knop geregeld. Ook het licht wordt hiermee geregeld maar er moet regelmatig naar boven geklommen worden om defecte lampen te vervangen.
Toneeltoren
Helaas zijn er nog geen goede alternatieven voor de lampen op Led basis. En Leon verwacht dat dit ook nog wel even zal duren.  Voor de rest wordt er in het theater veel verlicht met Led.
Nog wat meer wetenswaardigheden zijn: de toneeltoren is tussen de 19 en 23 meter hoog dus je moet geen last van hoogtevrees hebben. En de mechanische trekkerwand wordt gekeurd alsof het een hijskraan is. De technische ploeg bestaat uit vier vaste mensen en soms moeten er mensen van buiten bij geregeld worden. Bij een opera voorstelling is dat vaak aan de orde. Als je daar over nadenkt dan krijg je het er benauwd van.
 
Veel mensen op het toneel, bijna of geen ruimte in de coulissen. De orkestbak gecreëerd  door de voorste rijen stoelen, de vloer en de balken eruit te halen en dan nog is het te klein om alle mensen kwijt te kunnen. De pauken en de harp zitten dan op het plateau van de trap die naar het toneel leidt of daarvoor. Behalve de decorstukken die met de trekkerwand op z’n plaats kunnen worden gezet worden alle andere losse stukken heen en weer geplaatst.
  En dan heel veel mensen die dat in goede banen moeten leiden. Knap staaltje werk waar je niet mee bezig bent als je in de zaal zit.
De balletvloer (een gladde vloer) blijkt er af te kunnen. Dan komt er een houten vloer onder vandaan, die weer geschikter is voor een ander soort voorstelling.
Verder wordt er gebruik gemaakt van mondmicrofoons en gewone microfoons en zijn er twee vleugels in het theater, 1 boven en 1 beneden.
Kortom, de technische man heeft een hele belangrijke functie in het geheel bij het opbouwen, tijdens de voorstelling maar ook bij het afbreken want de meeste voorstellingen duren maar één avond.

Afscheid
Inmiddels was al ruim een uur verstreken en moesten we afscheid nemen. Namens ons allen werden mevrouw Boerkamp en Leon door Gusta dank uitgebracht voor de uitgebreide, leerzame en leuke uitleg. Zij overhandigde tevens als dank een Beemster kaaspakketje.
En mevrouw Boerkamp keeg uit handen van Janny ons eigen jaarboekje 2019-2020 met ons jaarprogramma en de uitnodiging om eens een avond van ons bij te wonen.
Een geslaagde ochtend en goed weer, om weer naar Middenbeemster te fietsen.

Gusta en Janny.
Foto’s geplaatst met toestemming van betrokkenen.