Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
'Van man naar vrouw', een leerzame avond
Middenbeemster

Op de laatste avond voor de zomerstop was Francine Bensdorp uitgenodigd om over haar indrukwekkende levensverhaal te vertellen. Francine is een van de transseksuele vrouwen in Nederland. Met haar openhartige lezing “Van man naar vrouw” wil ze haar kennis delen met zoveel mogelijk mensen om begrip en openheid te creëren.
Ze begon te vertellen over het wetenschappelijk onderzoek van dr. Dick Swaab. Deze ontdekte dat aan het eind van de zwangerschap bij de programmering van de hersenen een verstoring kan optreden van de geslachtelijke identiteit: Genderdysphorie.
Francine ging daarna in op haar eigen leven. Zij is geboren in het Gooi als derde kind na twee dochters. Dus er werd heel wat van haar verwacht! Als kind is ze heel lang onder behandeling van een psychiater en zelf weet ze niet meer hoe vaak ze een klas heeft overgedaan. Via een privéschool heeft zij haar middelbare school afgemaakt en ook nog een beroepsopleiding gevolgd. Toch zat zij niet goed in haar vel en had zij ook altijd fysieke klachten.  
Het kwartje viel
In oktober 2006 zag zij op tv een interview met een mooi meisje dat ging over “geboren in het verkeerde lichaam”. Dit ging over Francine zelf. Het kwartje viel. Ze is van alles op internet op gaan zoeken. En uiteindelijk is zij in het UMCG in Groningen terecht gekomen want daar was een genderteam. Daar werd ze eerst naar een psychiater gestuurd. En na weken van onderzoeken en tests mocht zij “het” gaan doen.  Ze woonde in IJlst waar zij met haar partner een recreatiebedrijf had.  Zij ging parttime in Rotterdam wonen omdat ze bang was dat het in IJlst niet geaccepteerd zou worden. Francine was dolblij, want nu kon ze zijn wie ze echt was, ze liep zo op hoge hakken weg.
Nadat ze anderhalf jaar als vrouw door het leven was gegaan (de reallife testfase) kreeg ze eindelijk groen licht om aan de hormoontherapie te beginnen. Ze kreeg stemtraining en is nu al 11,5 jaar aan het laseren en epileren (ongeveer 220 behandelingen) om van de baardgroei af te komen. Uiteindelijk heeft ze  binnen hun bedrijf over haar verandering verteld. Tot haar grote opluchting accepteerde haar partner haar “anders-zijn”. In hun relatie kon zij dan ook gewoon Francine zijn.
Francine laat een artikel plaatsen in een plaatselijk maandblad binnen de sterk gelovige gemeenschap in IJlst. Hierop reageren heel veel mensen positief door haar openheid. Vanaf dat moment blijft zij in IJlst wonen als Francine. Ze laat zich opereren en kan dan ook haar geboorteakte aan laten passen door de rechter zodat zij als vrouw geregistreerd staat. Zij benadrukt dat openheid en eerlijkheid uiteindelijk de beste manier is om er mee om te gaan.
Francine is een gepassioneerde vertelster. Wij mogen alles vragen wat wij maar willen en daar wordt ook goed gebruik van gemaakt. Het was voor de meesten een zeer goede ‘leerzame’ avond.
 
Jubilarissen
Deze avond hebben wij ook nog 4 jubilarissen die al 40 jaar lid zijn. Annemarie Waal, Bea Bartels, Map Mayer en Tineke Bakker.
Ook is er nog aandacht voor ons lid Ali van Dort die geridderd is.

Erica Kok