Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Te gast: Dr. Menno Gaastra, Dermatoloog en Fleboloog

Voorzitter Joke v/d Hoonaard opende op woensdag 10 april een avond, die heel interessant beloofde te worden. Te gast was namelijk Dr. Menno Gaastra, Dermatoloog en Fleboloog, een veelzijdig arts, Medisch Directeur Dermatologie, duikarts en nog diverse andere indrukwekkende functies.
Het was een weerzien, want op 15 februari 2017 was Gaastra ook al uitgenodigd en weer wist hij zijn praatje te brengen, want naar zijn geestige opmerkingen en duidelijke uitleg, werd met veel belangstelling geluisterd.

Dermatologie
Spataderen is een veneuze ziekte die niet vanzelf overgaat, het is vooral een erfelijke ziekte maar ook een aandoening die door de veroudering ontstaat.
Met 80 jaar hebben 70% van de vrouwen, en 60% van de mannen er last van. Een nare complicatie is het open been. Deze  kan ontstaan door te lang door te lopen met deze aandoening. Belangrijk is dan om op de juiste wijze compressietherapie toe te passen, waarna wondgenezing mogelijk is. 15% van de open benen blijkt later huidkanker te zijn.
Ook een nare complicatie is Trombose, welke kan ontstaan door de vele kronkelingen, waar het bloed langzaam door stroomt en stolsels kunnen ontstaan. Bij Trombose is er vaak blijvende schade. Behandelingen kunnen bestaan uit o.a. strippen, laser, inspuitingen  etc. van de aangedane vaten. (meer informatie)
Onderzoek wordt er gedaan door Doppler= geluid, en Duplex= geluid en beeld.

Elastische steunkousen
Het pleidooi van dokter Gaastra is dan ook om elastische steunkousen te dragen. Ook al is het maar een gedeelte van de dag, vooral bij lange reizen of veel staan.  Zelfs de kousjes van de Hema doen wat goeds voor je.
De voorzitter bedankte dokter Gaastra met een enveloppe en Beemster kaas. Alle dames kregen een tasje aangeboden met informatie en monsters van het Centrum Oosterwal.

Loes