Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Indrukwekkende lezing Paralympiër Rolf Schrama

Op woensdag september was paralympiër Rolf Schrama te gast. Hij vertelde over zijn leven en zijn sport: zeilen. 42 dames hoorden zijn ontroerende verhaal vol bewondering voor zijn doorzettingsvermogen aan.
 
Zijn leven begon aan de Tuingracht in de Rijp als 3e zoon in het gezin Schrama, vernoemd naar zijn overleden broer Rolf.
Na zijn geboorte bleek hij met ledematen geboren te zijn die dermate vergroeid waren dat er de eerste jaren vele operaties nodig waren
om het hem mogelijk te maken om te leren staan en te lopen. 
Als klein kind keek hij graag naar buiten en droomde ook buiten te kunnen spelen. Door zijn enorme drive om alles zelf te doen,  leerde hij lopen en fietsen met vallen en opstaan. Aanvankelijk ging hij met 4 jaar naar school in Wijk aan Zee. Maar voelde zich daar heel ongelukkig. Met 6 jaar kon hij in de Rijp naar school en kreeg daar veel vrienden. Leerde ook van zich afbijten middels zijn gipsvoet.
Dankzij zijn doorzettingsvermogen leerde hij de 5 belangrijke punten in zijn leven:

1. Genieten van kleine dingen,
2.  De kracht van kleine stapjes,
3.  Geloven in jezelf,
4.  Veel werk weinig resultaat,
5.  Dingen anders doen.

Hij wilde graag automonteur worden en zag zich wel in een Porsche rijden. Maar dat was fysiek niet mogelijk, wel kon hij goed leren. Is uiteindelijk via Mavo, Havo, Heao op de UVA beland. Ondanks de goede baan die hij daarna had, was hij heel ongelukkig en werd verbitterd. 
Door toeval kwam hij met de paralympics in aanraking. Veel lag er fysiek buiten zijn vermogen, maar zeilen was wel mogelijk. En zo raakte hij besmet met het zeilvirus. Het was heel hard werken maar de coach wilde hem een kans geven, die zag mogelijkheden in hem. En dat bleek. Hij ging gezonder leven, woonde in Valencia om daar goed te kunnen trainen op de hoge golven. Uiteindelijk is hij samen met Sandra Nap een team geworden in een 2 mansboot ze versterkten elkaar.
Dit werkte zo goed dat zij samen hebben deelgenomen aan de Spelen in Rio de Janeiro 2016. Daar werden zij 7e in hun boot. Een herkansing zit er helaas niet meer in omdat het zeilen niet meer in de paralympics opgenomen is.
Een doorzetter pur sang vertelde ons zijn indrukwekkende verhaal over zijn leven met zijn handicap.
Samen met zijn vrouw, zoontje en ongeboren kindje komt hij binnenkort weer in zijn geboortedorp de Rijp wonen.

Loes