Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
"Mijn leven in Oeganda" door Monique Al

Woensdag 12 februari.

Te gast op deze avond was Monique Al. Zij is van 2004 tot 2012 in Oeganda geweest voor het werk van haar man in de tuinbouw. Ze vertelde over haar leven daar, waarbij ze ook voorlas uit haar boek "Mijn leven in Oeganda".

Samen met hun kinderen van vier en zes jaar oud woonde ze aan het prachtige Victoriameer in de bush, vlakbij de Farm van 42 ha groot. Er werden voornamelijk  stekken van chrysanten gekweekt in de kassen. Er waren wel 2000 man werkzaam op de Farm, waar zelfs een eigen ziekenhuis was.

Een keer per jaar was er een groot farmfeest waar vele stammen naar toe kwamen; er werd gedanst, gesport  en gegeten met elkaar. Men at er voornamelijk rijst, bonen en matokke, dit zijn gestampte bakbananen. En weinig vlees.

De natuur was prachtig, veel groen en vruchtbaar dankzij de vele stortregens en altijd 28graden. Mooie vogels, maar ook veel slangen en bijtende mieren. Ook ging men regelmatig op Safari om de big five te spotten. Eens gingen zij met een gids in een bootje nijlpaarden spotten. Kwamen gevaarlijk dicht bij de nijlpaarden in een smalle kreek, wat gelukkig toch goed afliep.
 

De scholen voor de bewoners waren erg vol, maar hun kinderen gingen met de bus naar de Internationale school waar 62 verschillende nationaliteiten op zaten.

 
In Oeganda zijn de vrouwen, volgens de Oegandezen,  minder waard dan de mannen. De vrouwen krijgen veel kinderen, wat in veel Afrikaanse landen gebruikelijk is. De jongens mogen naar school en de meisjes moeten werken. Voor vrouwen is het onveilig op straat, vooral 's avonds. Ook voor Albino's en Homo's is het een onveilig land.

Inmiddels is het gezin weer terug in Nederland en woont Monique weer in de Beemster.

 

Loes