Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Moedige Volendamse Moeders vertelden over verslaving

O 16 november 2022 waren Moeidge Volendamse Moeders te gast bij Vrouwen van Nu Beemster. De belangstelling om deze bijeenkomst bij te wonen bleek groot. Er werden o0ok veel vragen gesteld. Yvonne maakte een verslag. .

Zo’n 20 jaar geleden is deze groep opgericht door 2 Volendamse vrouwen. Met name in Volendam was/is de verslaving van alcohol en drugs heel groot, 1 op de 3 jongere heeft te maken met een drugs verslaving.
Een gezin met een aan alcohol verslaafde man en een drugs verslaafde zoon was het initiatief om er wat aan te doen en het onder de aandacht te brengen. Er is door deze vrouwen ook een boek geschreven: Coke-Punt.
Doordat er zoveel vraag was naar goede voorlichting en een plek waar je je verhaal kwijt kan en steun ontvangt voor jouw situatie, is deze groep vrouwen enorm gegroeid. Zo is er een landelijke telefonische 24/7 hulpdienst opgezet, Gemeente raadsleden uit het hele land krijgen informatie vanuit deze moedige groep.
Jeroen, een 22 jarige dorps jongen doet zijn verhaal, hoe hij verslaafd is geworden, dit begon al op zijn 12e jaar. Moest van huis uit aan verwachtingen voldoen, werd gepest op school en uitte zich niet, was hele dagen aan het gamen en werd op de middelbare school iemand met een grote mond, zakte van VWO naar kader, kreeg verkeerde vrienden en begon van alles te gebruiken. Hij raakte in vicieuze cirkel, slapeloosheid, moe en dan weer gebruiken om je beter te voelen.
Op een gegeven moment kwamen zijn ouders erachter, werd naar Breider stichting gestuurd waar hij iedereen voor de gek hield, de verplichte urine testen wist hij te omzeilen door dat van zijn vrienden in te leveren. De verslaving werd van kwaad tot erger, kreeg ook zelfmoord gedachtes, zijn moeder kwam bij de moedige moeders terecht en maakte hem het heel moeilijk, hij kwam bij Yes We Can in de Ardennen terecht, een afkick centrum.
Hij heeft nog wel een terugval gehad toen zijn vriend Jesse overleed door een overdosis, maar is nu 2.5 jaar clean met eigen huis en bedrijf.
Wij kregen ook het verhaal van een moeder te horen die haar talentvolle zoon, Nederlands kampioen judo op zijn 15e, zag afzakken tot een junk. Haar gezin ging er bijna aan ten onder. Een heel indrukwekkend verhaal. Dit was een avond waar je geregeld aan terug denkt , 1 op de 3 jongeren is schrikbarend.